Reiju.org

Workshop Rugaciunea in tacere

by on Mar.28, 2023, under Cursuri

 


” Primul limbaj al lui Dumnezeu este tacerea ” Sfantul Ioan al Crucii

In predica lui Isus de pe munte se regaseste secretul Rugaciunii in Tacere  :” Cand te rogi, intra in odaita ta, inchide usa si roaga-te Tatalui Tau, care este in ascuns; si Tatal Tau care vede in ascuns iti va rasplati “(Matei 6:6). Un secret care a parut pierdut in crestinism timp de peste 1000 de ani.

Rugaciunea tainica a linistii a aparut la primii mistici crestini denumiti Parintii Desertului ce erau pustnici traitori in Dumnezeu ce vietuiau in Egipt, Siria si Palestina. Prima mentiune istorica scrisa asupra acestora se regaseste la sfantul Cassian care , dupa o indelungata calatorie, de peste 20 de ani prin Egipt, a invatat o meditatie aparte de la avva Isac. Reintors in Franta la Marsilia, sfantul Cassian infiinteaza cateva asezari monastice , unde practica rugaciunea linistii este transmisa nealterata .

Incepand din secolul IV e.n mistica crestina timpurie este inlocuita incet , incet de catre invatatura teoretica crestina  astfel ca practica si trairea rugaciunii linistii se pierde in uitare.

Zeca secole mai tarziu scrierile sfintei Teresa de Avila, maestrului Eckhart, si sfantului Ioan al Crucii reinvie aceasta metoda a unirii omului cu Divinitatea readucand-o in prim plan in traditia crestina.

O lucrare a unui mistic crestin ” Norul Necunoscutului ” readuce in atentie rugaciunea in tacere stabilind astfel  fundatia acestei practici

In cartea citata mai sus preotul necunoscut scria ”  Aceasta este ceea ce trebuie sa faceti  ridicati-va inima inaintea Domnului,cu o blanda miscare a Iubirii dorindu-l pe El de dragul Sau si nu pentru darurile Sale. Centrati-va intreaga atentia si dorinta pe care o aveti pe El si lasati-o sa fie singura preocupare a mintii si inimii voastre”

Rugaciunea mistica a linistii este o metoda in care experimentam , in tacere, in mod direct, fara intermediar, prezenta lui Dumnezeu.

Este o comuniune in cel care se roaga tainic si Dumnezeu…dincolo de concepte, dincolo de cuvinte, dincolo de constinta.

Rugaciunea tainica se desfasoara in tacere, fara cuvinte, integrand omniprezenta divina in noi insine. Ea ne pregateste sa primim darul contemplarii, in care experimentam prezenta lui Dumnezeu, mai aproape decat respiratia, mai aproape decat gandul, mai aproape decat insasi constiinta.

Ea nu inlocuieste alte rugaciuni ci adauga profunzime tuturor celorlalte forme facilitand trecerea dintr-o forma activa a sa intr-o metoda de odihna in Dumnezeu.

In acest seminar practic  vom aborda urmatoarele notiuni teoretice si practice :

 • Originile rugaciunii mistice crestine
 • Sursele ce au contribuit  la dezvoltarea rugaciunii tainice
 • Cele cinci practici ale parintilor pustnici
 • Ce este rugaciunea ?
 • Scrieri biblice ce fac referire la rugaciunea tacuta
 • Beneficiile rugaciunii tainice
 • Componentele  rugaciunii in tacere
 • Cum putem amplifica rugaciunea
 • Sfaturi generale privind efectuarea rugaciunii tacute
 • Pasii rugaciunii in tacere
 • Practica rugaciunii  tainica
 • Primirea unei initieri spirituale
 • Intrebari si raspunsuri

Pe parcursul fiecarei intalniri vom avea o sesiune de practica a rugaciunii in tacere.

Dupa acest workshop care veti putea lua aceasta rugaciune cu voi insiva, urmand sa o practicati zilnic atat cat veti dori.

Insa …daca aceasta practica o veti face minim o luna veti fii cu totul schimbati. Incercati si veti vedea !

Cateva marturii ale celor ce deja au experimentat Rugaciunea in liniste !

Nota : am invatat aceasta rugaciune, meditatie, contemplare intr-o comunitate monastica intr-o veche manastire din vestul Irlandei datata din secolul al XVI-lea .

 


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...