Reiju.org

Sensei Mikao Usui

by on Aug.15, 2023, under Cursuri

15 august reprezintă data de naştere a fondatorului sistemului care astăzi îi poartă numele  fiind cunoscut peste tot în lume sub denumirea de “sistemul natural de vindecare al dr. Usui “.

Sensei Mikao Usui

1865 – La 15 august s-a născut Mikao Usui (numele său iniţial fiind Gyoho sau Gyozo aşa cum certifică documentele epocii) în satul Taniai-mura, prefectura Yamagata. Tatăl său a fost Uzaemon Tsunetane – un cunoscut comandant militar, iar mama sa provenea din familia Kawai, o veche familie de samurai – Tsunetane Chiba, ce îşi avea originea în secolul al VIII-lea.

1868 – Începe restauraţia împăratului Meiji iar Japonia îşi deschide porţile spre lumea exterioară după mulţi ani în care a fost o ţară închisă pentru străini. Multe reforme au fost introduse în această perioadă, amintind aici educaţia obligatorie, reînvierea conservatorismului şi a naţionalismului – principiile acestora fiind adaptate din religia confucianistă dar şi din cea Shinto la care se adăugau şi ritualurile venerării împăratului, ca simbol al Cerului reprezentat pe Pământ. Pentru aproape două secole, toţi europenii, cu excepţia olandezilor, au fost expulzaţi din Japonia. Creştinismul a fost extirpat din faşă. Toţi japonezii au fost forţaţi să se înregistreze la templele budiste iar cei ce nu au renunţat la creştinism au fost executaţi împreună cu o serie de reprezentanţi europeni care au refuzat să părăsească ţara.

1869 – La vârsta de 4 ani, se crede că Usui a fost trimis la o mănăstire Tendai, unde a rămas pentru o perioadă de timp necunoscută, în timpul căreia a studiat până la un nivel superior varianta japoneză a Qi Qong-ului chinez şi anume Ki Ko, o Artă energetică ce este apropiată de Reiki, realizând capacitatea de a efectua vindecări la distanţă. La un moment dat a fost Sensei Usui medita regulat pe muntele sacru al Japoniei, Kurama Yama, acolo unde se retrăgeau pentru a primi inspiraţie divină samurai sau călugării secreţi yamabushi. Templele aflate pe muntele Kurama, în care se învăţau diverse discipline, erau obişnuite în acea perioadă dar ele au dispărut rapid pe măsură ce ţara a fost modernizată.

1892 – La vârsta de 27 de ani, Usui a trecut din cadrul sectei Tendai, cea mai veche sectă religioasă din Japonia la budismul Shingon. Sensei Usui avea deja o cultură vastă amintind cunoştinţele extinse de medicină alopată, dar şi tradiţională, istorie, psihologie, diverse religii ale lumii, aici incluzându-se şi biblia budistă (cunoscută sub numele de Kyoten). Pe parcursul acestor ani se pare că a avut diverse ocupaţii ca misionar, ofiţer al guvernului, om de afaceri, jurnalist, secretar al primarului oraşului Tokio.   În mod periodic vizita deţinuţii din închisori ca o parte a muncii sale de misionar.  A călătorit în Europa, SUA şi  a studiat în China. S-a căsătorit cu Sadako Suzuki şi a avut trei copii,un fiu Fuji şi două fiice. De-a lungul vieţii sale, Sensei Usui a căutat să descopere scopul final al vieţii umane pe care l-a identificat ca fiind Anshin Ritsumei – adică starea minţii de a fi în pace, armonie şi împăcare totală, de a-şi cunoaşte destinul, de a nu fi deranjată de absolut nimic din ceea ce o poate îndepărta de Ultima Realizare. Hotărându-şi ca scop final al vieţii realizarea acestei stări de identificare completă cu Universul, de contopire cu acesta, şi-a început cercetările în domeniul spiritual, fiind iniţiat în cadrul Tendai ca şi zaike (preot ras în cap ce îşi îndeplineşte toate atribuţiile sacerdotale trăind în mijlocul societăţii şi nu într’un templu)

1914 – Sensei Usui a fost introdus şi iniţiat în budismul Zen pe care l-a studiat o perioadă de aproximativ trei ani, practicându-l apoi pentru tot restul vieţii. A muncit intens pentru obţinerea stării de Satori (definită ca starea în care fără să apelezi la mjloacele de percepţie şi cunoaştere obişnuite realizezi brusc un adevăr fundamental al Universului, care te schimbă complet pentru tot restul vieţii) dar se pare că nu a avut succes, astfel încât şi-a întrebat Maestrul de Zen ce ar mai fi necesar să facă pentru a atinge acest ţel. Singurul răspuns pe care l-a obţinut a fost acela că „trebuie să mori încă o dată pentru a trăi cu adevărat experienţa Satori”. Iată că Maestrul Zen i-a redezvăluit una din învăţăturile Bibliei creştine şi anume: „Cine nu se mai naşte încă o dată din Apă şi Spirit acela nu va intra în Împărăţia Cerului.” Deşi a căutat să înţeleagă acest mister cu mintea raţională, nu a reuşit să îi pătrundă sensul concret, astfel încât în luna martie, căutând disperat un răspuns, a urmat sfatul Maestrului şi a decis să urmeze un post pe muntele sacru până când va deveni un Iluminat. Nu era deloc neobişnuit pentru acea vreme să posteşti în timp ce călătoreai prin templele situate în munţi pentru a afla răspunsuri la întrebările ce te frămîntau. Acest pelerinaj era cunoscut sub numele de Shyu Gyo este o practică spirituală frecventă a călugărilor Shinto, ce includea postul, rugăciunea şi meditaţia pentru minim 21 de zile. În ultima dimineaţă, în vecinătatea templului Hondon, a simţit o mare putere spirituală (Rei Ho – Putere Spirituală, Mare Spirit) situată deasupra capului său. Astfel se pare că Sensei Usui a atins ultimul stadiu al realizării sale spirituale devenind un Iluminat şi evitând astfel reîncarnarea într-o viaţă viitoare. Iluminarea i-a adus totodată şi Darul de a efectua vindecări miraculoase ce nu puteau fi înţelese raţional, logic. A denumit această abilitate pe care a obţinut-o Reiki Ryoho (energie spirituală) sau simplu Reiho (metodă spirituală). A apreciat acest Dar al Spiritului pe care l-a folosit pe el însuşi dar şi pe cei apropiaţi. O veche legendă aminteşte că soţia sa, Suzuki, fiind grav bolnavă în acea perioadă, a fost vindecată cu miraculosul Dar al Spiritului.

1918 – Sensei Usui a rămas profund mişcat de acest „medicament spiritual” decizând să nu păstreze doar pentru el şi familia sa ceea ce a obţinut ci de a-l transmite mai departe tuturor celor interesaţi. Astfel a apărut prima învăţătură a Reiho, denumită Shoden (învăţătura de bază), cunoscută astăzi de către noi ca primul nivel. Era o învăţătură despre Forţa Spiritului ce ne guvernează viaţa, despre modul tăcut în care se manifestă zilnic, despre binecuvântările pe care ni le dăruieşte fără reţinere, despre Legile Spiritului care ar trebui aplicate, despre metodele de purificare a minţii, trupului si sufletului, pentru a fi capabili să îl primim în toată splendoarea sa. Pentru că aşa cum este scris şi în Biblie: „Corpul tău este templul lui Dumnezeu”, doar având un corp fizic curat interior şi exterior poţi primi Darul Spiritului. De aceea erau la mare cinste metodele de purificare a corpului fizic cu ajutorul celor patru elemente: apa, aerul, focul şi metalul folosite şi astăzi în tradiţia preoţilor Shinto.

1922 – În aprilie, Sensei Usui a fondat Usui Reiki Ryoho Gakkai şi a deschis prima sa clinică la Aoyama unde a practicat Reiki şi a susţinut primele conferinţe pentru publicul interesat. A încercat să găsească o metodă apropiată binecuvântărilor sau iniţierilor religioase, dar fără a fi neapărat conectate cu acestea, prin care Darul Spiritual să fie transmis mai departe celor care îl caută. După studii aprofundate în religia Shinto, budismul ezoteric Mikkyo dar şi artele marţiale a descoperit procesul iniţial, original de iniţiere în Reiho, pe care l-a denumit Denju (care, în traducere din limba japoneză, înseamnă „iniţiere”) alături de o metodă de purificare a corpului, minţii şi spiritului. Toate acestea au fost încorporate în misterioasa învăţătură a Darurilor Divine, denumită Shinpiden. Prima atestare istorică documentată a efectuării unei iniţieri spirituale originale japoneze a fost în Harajaku în toamna acestui an. Iniţial Sensei Usui nu preda o învăţătură identică tuturor studenţilor săi, ci fiecăruia i se adresa după capacitatea sa de înţelegere şi dorinţa de a munci, astfel încât conferinţele şi lecţiile sale erau uneori mai scurte, mai pragmatice, alteori mai stufoase, mai filozofice, în funcţie de nivelul de pregătire al celor ce participau la acestea. Nu exista în acea perioadă un set clar, concis, bine determinat de instrucţiuni destinat aplicării mâinilor pentru a efectua un tratament Reiki, întreaga energie spirituală fiind dirijată în mod intuitiv, direct asupra zonelor care erau dezechilibrate energetic. Pe măsură ce preda Reiho, Sensei Usui a observat că era necesar să se creeze un manual care să permită păstrarea învăţăturilor sale într-un mod nealterat de trecerea timpului.

1923 – Un cutremur devastator de 7,9 grade pe scara Richter a avut loc lângă Tokyo şi YokohamaSensei Usui a fost adânc îndurerat din această cauză, în fiecare zi plimbându-se prin oraş , oferind terapie celor suferinzi. Ca urmare a  ajutorului dat supravieţuitorilor acestui cutremur sensei Usui a primit titlul onorific de doctor.

1925 – Centrul său de pregătire Reiho s-a dezvoltat foarte mult şi astfel a fost necesară mutarea sa la Nakano, în afara oraşului Tokyo. În decursul călătoriilor sale pentru a prezenta Reiho, de-a lungul şi de-a latul Japoniei, Sensei Usui a vizitat inclusiv bazele navale imperiale. În acea perioadă, toţi ofiţerii Marinei Imperiale erau obligaţi să practice un set de mişcări ce le asigurau supleţea fizică, forţa mentală şi rezistenţa spirituală, astfel încât sistemul ce era promovat de Sensei Usui a fost asimilat extrem de uşor de către aceştia. Astfel se explică de ce mulţi dintre Maeştri Reiki efectuaţi de Sensei Usui erau ofiţeri de marină, printre ei numărându-se şi Sensei Chujiro Hayashi, medic militar în rezervă, sensei Eguchi Toshishiro şi sensei Juzaboro Ushida (cel ce avea să participe alături de Masayuki Okada la ridicarea monumentului funerar al lui sensei Usui în 1927 ). Aceştia trei au învăţat doar procedura de iniţiere denumită Denju fiecare dezvoltând Reiki conform directivelor lui sensei Usui.  Sensei Toshishiro a făcut Reiki accesibil pentru majoritatea populatiei la sediul său de la Ittoen, unde se spune că a instruit peste 500000 de persoane în Reiki. Sensei Juzaburo Ushida a devenit al doilea preşedinte al Usui Reiki Ryoho Gakkai. Dr. Chujiro  Hayashi a determinat rolul Reiki în sistemul medical prin terapia diverselor afecţiuni deschizând clinica Reiki, cu opt paturi în mijlocul oraşului Tokyo.

1926 – În luna martie, în data de 9, Sensei Usui a decedat la vârsta de 62 de ani ca urmare a unui atac cerebral sever, în oraşul Fukuyama, districtul Ken în timpul unei călătorii ce cuprindea oraşele Hiroshima, Saga şi Kura. Cei apropiaţi Maestrului spun că în noaptea dinaintea decesului Sensei Usui a practicat Reiki. Sensei Usui a instruit în sistemul său circa 2000 de practicieni dar foarte puţini , doar 20 au ajuns la nivelul de Shinpiden (Maestru). La finalul acestui an apar primele lucrări scrise ale fraţilor Eguchi privitoare la Reiki. Din păcate deşi republicate în jurul anilor 1990 ele nu au fost traduse  în nici o altă limbă de circulaţie internaţională.

1927 – În luna februarie studenţii lui Sensei Usui şi o parte dintre ofiţerii imperiali de marină au ridicat un monument memorial care se poate vizita şi în zilele noastre la templul Saihoji din Tokio. Multe din detaliile înscrise pe acesta au contribuit la clarificarea istorică a evenimentelor acelor ani. Monumentul este scris în japoneza veche, limba fiind utilizată , până în jurul anilor 1953 cînd s-a trecut la varianta modernă a acesteia. Am avut ocazia de a primi o copie a traducerii de pe acest monument efectuată de către dl. Yutaka Tsuchyia un expert kanbun din Tokyo , ale cărei informaţii le-am folosit pentru a creiona în ordine cronologică viaţa lui sensei Usui.

dr. Aurelian Curin
Maestru Reiki gradul IV
Maestru al  Ceremoniilor de Initiere si
Pastrator al Liniei sistemului Usui Shiki Ryoho


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...