Reiju.org

Semnificatia numarului sacru 40

Poate ca sunteti familiarizati cu numarul 40 care se regaseste in Sfanta Scriptura  de 159 de ori, atat in Vechiul cat si in Noul Testament. Este un numar considerat sacru fiind asociat deseori cu provocarile , greutatile care trebuie trecute pentru “o noua viata”, sau “o transformare majora”.

Desi exemplele sunt extrem de numeroase am ales doar cateva care descriu semnificatia sa in Scriptura:

Moise, Ilie si Isus au postit in desert timp de 40 de zile

Nu este deloc surprinzator faptul ca trei dintre cele mai importante personalitati din Biblie au postit fara mancare sau apa 40 de zile. Ca test suprem al credintei acestia au folosit postul pentru a-si atinge obiective specifice : Moise si-a aratat loialitatea fata de Dumenzeu si urcand pe muntele Sinai a primit Tablele Legii ( sau Tablele Legamantului in ebraica ). Ilie a primit instructiuni despre modul in care sa conduca poporul lui Israel iar Isus a zadarnicit toate ispitele lui Satana iesind biruitor din infruntarea cu acesta.

Trei mari regi au domnit 40 de ani fiecare : Saul, David si Solomon

Nu este deloc o coincidenta deoarece 40 de ani era considerata in acel moment o generatie in Biblie. Pentru cei trei regi aceasta masuratoare a timpului a fost marcata de doua perioade complet diferite – 20 de ani de prosperitate iar urmatorii 20 de ani de ruina.

Israelitii au ratacit in desert timp de 40 de ani

Dupe eliberarea din Egipt Dumnezeu a vrut ca Moise si israelitii sa gaseasca Tara Fagadunintei doar dupa ce generatia care se indoia de planul sau sa dispara. Numai cand ultimul din generatia precedenta a disparut Dumnezeu i-a permis poporului sau sa mearga mai departe.

Goliat i-a batjocorit pe israeliti timp de 40 de zile inainte ca David sa-l infranga

Goliat a fost un soldat filistean caruia ii placea sa-i umileasca pe israeliti. Armatele filistenilor si israelitilor au fata fata in fata , fara sa se lupte timp de 40 de zile. In schimb in fiecare zi un nou soldat israelit trebuia sa ii faca fata lui Goliat, pentru a incerca sa il infranga. Dupa 40 de zile Dumnezeu l-a trimis pe David, un tanar pastor din Bethleem, care a reusit sa iasa invingator din confruntarea cu Goliat .

Ezechiel a stat intins pe partea dreapta 40 de zile

Aceasta perioada coresponde numarului de ani in care fiecare imparatie din Iudeea a insultat numele lui Dumnezeu prin razvratire si rautate. Suferinta si intelegerea sa i-au ajutat pe israeliti sa se pregateasca pentru venirea lui Isus.

Evident ca exemplele pot continua si mai departe:

** Potopul a durat 40 de zile
** Moise a stat pe muntele Sinai 40 de zile
** Mana a cazut peste israeliti timp de 40 de ani
** Profetul Ilie a mers 40 de zile pentru a ajunge la Muntele lui Dumnezeu( Hober)
** Sunt 40 de zile de la sarbatoarea Nasterii Domnului pana la prezentarea sa la Templu ( cunoscuta ca si sarbatoarea Lumanarilor )
** Perioada de 40 de zile era perioada in care femeia era considerata impura dupa nastere  (dupa trecerea acestei perioade trebuia sa mearga la biserica sau sa fie binecuvantata pentru a fii reintrodusa  in societate)
** Isus s-a inaltat la cer dupa 40 de zile de la Inviere
** Durata Postului Mare este de 40 de zile
** Poate nu intamplator in traditia crestina se recomanda practica unei rugaciuni timp de 40 de zile asteptand apoi raspunsul in cea de a 41 sau a 42 zi.

Astfel ca numarul 40 ne aduce in minte calitati precum noutatea, pregatirea, examinarea, testul, transformarea, cresterea, implinirea spirituala si astfel o noua viata.

Dincolo de argumentele biblice numarul 40 poate fi intalnit si in alte traditii culturale mai vechi sau mai noi – sumeriana, mesopotaniana, egipteana, islamica, ebraica, budism, hinduism sau in sikhism. Insa importanta sa este cu mult mai bine inteleasa daca il raportam si la agricultura, astronomie sau ceremoniile funerare specifice culturii tibetane sau egiptene vechi.

dr.Aurelian Curin
Maestru al tuturor ceremoniilor de initiere,
Pastrator al liniei de initiere al sistemului Usui Shiki Reiki


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...