Reiju.org

Ce nu este Reiki

Auzim astăzi vorbind-se despre Reiki din ce în ce mai des.  Jurnalele, ziarele publicate sau cele online, revistele pentru femei, toate acestea  sunt pline de informaţii care de care mai spectaculoase despre ce este Reiki şi ce anume se poate face cu Reiki. La fel ca şi în alte domenii şi în Reiki există realităţi şi pure invenţii (aşa zisele “legende urbane” cum mai sunt ele cunoscute).

În acest articol doresc să lămuresc foarte clar aspectul privitor la ceea ce nu reprezintă Reiki , fiind necesar să menţionez că tot ceea ce urmează este rezultatul pregătirii, discuţiilor şi a dezvoltării personale obţinute în urma practicii asidue şi continue a Reiki în perioada anilor 1997-2014.

Prin urmare Ce nu este Reiki ?

Reiki nu este vindecare psihică, deoarece în cursul desfăşurării tratamentelor nu se foloseşte forţa mentală a terapeutului, ci se accesează în mod specific sursa de energie.

Reiki nu este imaginaţie, deoarece atât practicantul Reiki, cât şi pacientul, nu trebuie să vizualizeze absolut nimic. Aici nu se apelează la capacitatea de vizualizare a pacientului, ci la capacitatea sa de a avea o minte deschisă oricărei experienţe, de a fi relaxat pentru a primi acest tratament energetic.

Reiki este total diferit de hipnoză, unde terapeutul induce o stare hipnotică, în cursul căreia va sugera anumite idei pozitive, care vor duce la îmbunătăţirea sănătăţii pacientului. În Reiki pacientul poate alege să stea în cursul tratamentului fie cu ochii închişi, fie cu ochii deschişi, după cum doreşte. Mai mult decât atât, spre deosebire de Reiki, hipnoza nu funcţionează la plante şi la copii foarte mici.

Reiki poate fi util în psihoterapie, dar nu trebuie confundat cu aceasta. Reiki nu analizează pacientul şi nu apelează la metode specifice vreunei orientări psihoterapeutice. Poate fi de folos prin starea de relaxare pe care o induce astfel încât pacientul poate deveni mai cooperant.Există ramuri mai noi ale Reiki  (de exemplu Sacred Path Reiki) care combină simboluri specifice şcolii respective cu psihoterapia.

Reiki trebuie diferenţiat de autosugestie, care este capacitatea propriei minţi de a genera idei pozitive, care repetate mai mult timp, duc la îmbunătăţirea vizibilă a stării de sănătate.

Reiki nu este o tehnică medicală, pentru că nu utilizează niciun instrument specific ştiinţei medicale.

Reiki nu este o metodă de diagnostic, pentru că în Reiki, comparativ cu medicina alopată, nu se stabileşte niciun diagnostic. În toate ramurile medicinei alopate, în primul rând se identifică un diagnostic medical, apoi se întocmeşte tratamentul pacientului. În Reiki nu se efectuează niciun diagnostic ci se trece direct la tratament.

Reiki nu este un panaceu, o cură a vieţii veşnice. Deşi este recomandat tuturor oamenilor, indiferent de afecţiuni, nu toţi vor fi vindecaţi cu ajutorul acestui tip de tratament energetic. Există situaţii, de exemplu atunci când au fost deteriorate în mod iremediabil structuri sau organe fizice, în care Reiki nu poate reface organul respectiv.

Reiki nu este un nou tip de medicină , chiar dacă în societatea occidentală aceasta ar fi noua sa orientare. La origine, Reiki este o metodă de vindecare a propriului spirit, pentru ca apoi să devenim sănătoşi pe planul fizic şi astfel să ne bucurăm de fericire în viaţă. Sensei Usui spunea  că ” Reiki este metoda aducerii fericirii şi bunăstării în viaţa noastră şi a celor din jurul nostru”.  Iar atunci ce poate fi mai minunat decât a face un om fericit?

Reiki nu reprezintă şi nu trebuie confundat cu spiritismul, care este o mişcare iniţiată de Alan Kardec, prin care se comunică îndeosebi cu spiritele celor decedaţi, prin intermediul unei persoane numite medium.

Reiki trebuie diferenţiat, cât se poate de clar, de orice religie – care este definită ca fiind un sistem de credinţe şi practici privitoare la divinitate şi care îi uneşte pe toţi cei care aparţin aceleaşi comunităţi spirituale şi morale, de dogmă – definită ca fiind învăţătura fundamentală a oricărei religii obligatorie pentru adepţii săi, de sectă – reprezentată de o comunitate desprinsă din cadrul unei biserici oficiale, de doctrină – definită ca fiind totalitatea principiilor unui sistem religios, politic sau ştiinţific sau de cult – reprezentat de totalitatea ritualurilor unei religii. Ca să fie eficient, Reiki nu impune credinţa neapărată în Divinitate sau într-o formă particulară de definire a ei. Reiki este practicat peste tot în lume, indiferent de credinţa individuală (creştin, musulman, jainist,baptist, budist, catolic sau ateu). Sunt însă numeroase cazurile în care oamenii şi-au regăsit credinţa cu ajutorul Reiki; fiindcă Reiki nu numai că nu contravine preceptelor religioase, ci le susţine şi le completează armonios. Reiki nu cere nici renunţarea la credinţă, dimpotrivă, invită pe fiecare persoană, simplu practicant sau maestru, să-şi cunoască şi să-şi caute calea spre Dumnezeu.

Reiki nu este sinonim şi nu trebuie confundat cu bioenergia. În aceasta din urmă, terapeutul trebuie să colecteze energie din mediul înconjurător, de la plante, copaci, pietre, prin tehnici de respiraţie sau meditaţii iar apoi să transmită această energie pacientului. O caracteristică a bioenergiei este utilizarea energiei informate, dirijate, concentrate spre vindecarea pacientului. Metoda prin care se aplică aceste tehnică este vizualizarea la care se adaugă pasele magnetice. Bioenergeticianul acţionează ca un condensator, se încarcă, apoi se descarcă. Astfel este necesară o pauză pentru refacerea energiei proprii după fiecare tratament efectuat şi astfel se diminuează numărul pacienţilor trataţi într-o singură zi.

Reiki nu este o artă marţială.  Majoritatea sistemelor de luptă, de origine chineză sau japoneză, au evoluat prin dezvoltarea unor procedee al căror scop iniţial era să asigure o sănătate perfectă practicantului.Apoi, când acumularea energetică era deosebit de mare, aceasta era utilizată pentru autoapărare. Reiki nu a urmat această tendinţă, rămânând şi astăzi o metodă de evoluţie spirituală.

Reiki nu este o metodă de atac sau apărare. Cu alte cuvinte nu implică nici o luptă. Singura luptă pe care o avem de dat este cu noi  înşine. Pentru ca în fiecare zi să trăim conform principiilor Reiki respectându-ne unii pe alţii, facându-ne munca cât mai cinstit şi onest posibil, nedorind să facem absolut nici un rău nici unei alte fiinţe vii şi având grijă de spiritul altei persoane ca de propriul nostru spirit. Întrebarea care se pune aici este …cum avem grijă de propriul nostru spirit? Ii oferim tot ceea ce este frumos, armonios, binecuvântat? Ii oferim în fiecare moment aceste calităţi ? Dacă răspunsul este Da, atunci Da noi facem Reiki, atunci Da noi trăim Reiki , atunci Da noi suntem Reiki !

Reiki nu este Qi Qong, chiar dacă există în Reiki-ul practicat în Japonia tehnici provenite din acesta. Qi Qong-ul era o componentă obligatorie în pregătirea militarilor de rang superior din armata imperială japoneză, necesară pentru ca ei să-şi menţină sănătatea, iar metodele practicate de aceştia erau ţinute secrete pentru publicul larg, ele fiind publicate doar în manualele destinate exclusiv uzului ofiţerilor.

Reiki nu este manipulare psihică, acest lucru fiind înţeles prin cunoaşterea exactă a semnificaţiei ideogramei japoneze Rei Ki, la care se adaugă o înţelegere profundă a conceptului spiritual al vindecării. La o imagine mai complexă contribuie noţiunile de cosmogonie japoneză alături de ritualurile practicii Shinto. Pentru japonezi fiecare gest, cuvânt,intenţie sau realizare a vieţii este un Dar destinat Spiritului. Aşa cum omul este zămislit prin acţiunea Creatorului, la rândul său, Omul este un co-creator care îşi închină faptele sale lui Dumnezeu. Astfel circuitul dintre Om şi Divin se închide iar Omul se identifică cu Divinul.
În nici unul din cele peste 22 de sisteme Reiki pe care le-am studiat, nu am fost instruit că Reiki ar putea fi folosit pentru a manipula pe cineva. În nici o şcoală spirituală japoneză această afirmaţie nu îşi află locul. Energia divină nu se poate manipula pentru că vine de la o Sursă Transcendentală (o Sursă pe care în imensitatea ei nu o putem înţelege cu minţile noastre limitate). Este ca şi cum ai susţine că îl manipulezi pe Dumnezeu, ceea ce este pur şi simplu o aberaţie.

Reiki nu este un sport. Nu se fac plimbări, alergări, genoflexiuni,abdomene sau exerciţii pentru ridicarea greutăţilor. Am avut surpriza să primesc într-o scrisoare de acum câţiva ani o invitaţie din partea unei doamne care după ce mi-a citit cartea şi a decis să îşi rezolve problemele de sănătate mi-a propus să practicăm acest sport împreună.

Reiki nu este o metodă de masaj. De multe ori Reiki se confundă cu masajul terapeutic sau cu reflexologia. Chiar dacă unele metode din Reiki japonez se aseamănă cu anumite tehnici din masaj, ele au doar rolul de a pregăti pacientul pentru sesiunea de tratament, de a-l detensiona, de a-l face să se relaxeze.

Reiki nu trebuie confundat cu radiestezia. In peste 22 de şcoli Reiki in care am fost instruit nu am întâlnit nici un practician sau maestru Reiki care să folosească radiestezia în combinaţie cu Reiki. Nu cred că o făceau pentru că nu ştiau ci pentru simplul motiv ca la nivelul profund al fiinţei lor cunoşteau exact semnificaţia a ceea ce înseamnă “Energia Universală a Vieţii” care este Reiki.

Înţeleg că există dorinţa de a afla anumite informaţii utile pentru terapie dar .  în Reiki-ul Tradiţional al doamnei Takata, la nivelul secund există o metodă ce ne permite să aflăm cauza unei afecţiuni sau modul în care aceasta poate fi tratată. Aceasta era una din tehnicile aparte pe care doamna Takata le preda în unele din clasele sale, metodă care nu se regăseşte în nici o altă şcoală de Reiki modern/nontradiţional .

Ba chiar mai mult decat atât, doamna Takata avea câteva iniţieri speciale învăţate de la sensei Hayashi (amintesc aici doar binecuvântarea Reiki , iniţierea pentru deschiderea ochiului al treilea, iniţierea pentru a dezvolta capacităţi senzoriale deosebite etc) pe care le-a predat mai departe câtorva dintre Maeştrii săi. Am avut ocazia specială să învăţ de la Maeştrii mei aceste metode păstrate  cu deosebit respect . Iar în aceste condiţii când Reiki îmi oferă tot ceea ce am nevoie, ce sens ar avea să mai folosesc radiestezia?

dr. Aurelian Curin
Reiki Traditional linia Takata


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Archives

All entries, chronologically...