Reiju.org

Exista contraindicatii in terapia Reiki?

In 2007 cand am scris lucrarea “Reiki nontraditional” aparuta la editura RAO cunosteam peste 200 de astfel de noi stiluri intitulate mai mult sau mai putin impropriu ca fiind “Reiki”, aparute dupa decesul doamnei Takata survenit in decembrie 1980 .

Marea lor majoritate au introdus noi metode de lucru, simboluri aparute prin chanelling, meditatia cu simbolurile Reiki sau orbita microcosmica,diverse tehnici ce folosesc cristalele, lucrul cu ghizii spirituali in incercarea de a creste eficienta terapiei Reiki.

Imi amintesc o discutie cu reverend Joseph Sparti din 2003 ….eu il intrebam daca ma poate invata sa lucrez cu cristale, alte simboluri, micul circuit energetic, chirurgia psihica. S-a uitat scurt la mine si m-a intrebat : “Tu ce vrei sa faci Reiki sau magie ?”. Instantaneu am raspuns : “Reiki”. Si Joseph a replicat taios : “Atunci nu ai nevoie de toate acestea. Ai Reiki ! Doar un maestru slab are nevoie de alte tehnici pentru a-si creste forta !” .

Insa aceste metode aditionale au adus ca si efect secundar o serie de mituri, in functie de experientele Maestrilor respectivi sau a celor ce i-au instruit. Mituri generate de frica, de incapacitate de a le testa si mai ales de necunoasterea in profunzime a Reiki.

Unele dintre acestea sunt foarte bine cunoscute si se regasesc si astazi in diverse scoli: a nu transmite energie unei persoane care conduce masina, a nu transmite Reiki inaintea sau in cursul unei operatii, a nu lucra pe cineva care are un implant cardiac (pacemaker), a nu lucra pe cancer sau pe diverse infectii.

Ca sa lamurim un mit foarte raspandit astazi respectiv daca folosim Reiki in cancer sau infectii (boli terminate cu -ita) trebuie sa revedem ceea ce cunoastem pana in acest moment cu privire la Reiki.

Sensei Hayashi era medic militar avand gradul de capitan in rezerva. Conform cerintei maestrului sau, dr. Mikao Usui, el a adus Reiki in domeniul medical dorind sa afle rezultatele sale in cadrul diverselor afectiuni. Astfel a deschis o clinica in centrul Tokio formata din opt paturi unde lucrau zilnic 16 practicieni.

Toate cazurile existente in cadrul clinicii au fost apoi consemnate in manualul pe care l-a publicat ulterior dr. Hayashi. In aceasta lucrare se afla peste 5o de afectiuni mai mult sau mai putin frecvente care au fost tratate cu succes in clinica Reiki si modul in care s-au efectuat toate acestea.

Nu doar pozitiile de maini specifice unei afectiuni ci si recomandari provenite din medicina traditionala japoneza. Manualul a fost transmis doamnei Takata in forma sa originala, japoneza si aceasta l-a oferit mai departe Maestrilor initiati de dansa. Initial in forma pe care a primit-o, mai tarziu fiind tradus in limba engleza si transmis generatiilor de Maestri Reiki pe linia traditionala pana in zilele noastre. Astfel avem un document istoric de natura medicala ce are o vechime de peste 78 de ani.

Nu trebuie sa uitam de asemenea ca doamna Takata a fost internata in spitalul dr. Maeda din districtul Akasaka. Dupa ce a fost investigata clinic si radiologic i s-a confirmat ca avea numeroase afectiuni : tumoare, calculi biliari (pietre la vezica biliara) si apendicita. In plus era alergica la anestezice si depresiva deoarece a avut o cadere nervoasa din cauza muncii indarjite pentru a-si sustine financiar familia.

Si totusi in ciuda acestor diagnostice serioase Reiki a ajutat-o aratand intr-adevar forta energiei vietii. Dupa trei saptamani de terapie zilnica era mult mai bine; toate durerile ii disparusera si ii revenise culoarea in obraji. Dupa patru luni de terapie zilnica Reiki toate afectiunile doamnei Takata disparusera ca si cum nu ar fi existat si ea era complet sanatoasa.

Sensei Takata a fost pregatita ca si Maestru Reiki in Japonia, respectiv toate cele trei nivele (Shoden, Okuden si Shinpiden) le-a obtinut de la sensei Hayashi in decursul anilor 1935-1936.

Fidela invataturilor primite de la Maestrul sau ea spunea urmatoarele in jurnalul sau: „In incercarea mea de a scrie un eseu despre Arta Vindecarii in putine cuvinte, am dorit sa fiu mai mult practica decat tehnica, pentru ca ceea ce incerc eu sa definesc, nu este asociat cu nicio fiinta materiala care este vizibila, nu are forma sau nume.

Cred ca exista o Fiinta Suprema – Absolutul Infinit – o Forta dinamica care guverneaza lumea si Universul. Este o Forta Spirituala care este nevazuta, ce vibreaza si toate celelalte forte apar insignifiante in fata ei. Deci este Absoluta. Aceasta Putere este nemasurabila, si fiind o forta Universala a Vietii, este incomprehensibila omului, desi fiecare fiinta primeste binecuvantarile ei zilnic, fie cand este treaz, fie dormind. Diferiti Invatatori Spirituali si Maestri o numesc Marele Spirit, Forta Universala a Vietii, energia Vietii pentru ca atunci cand ea este aplicata vitalizeaza intregul corp, domoleste durerea si va pune intr-o stare de relaxare profunda ca si cum ati fi sub un anestezic; unii o numesc Valul Cosmic pentru ca radiaza vibratii de sentimente inaltatoare si va aduce intr-o stare de armonie.

Ar trebui sa ii spunem Reiki pentru ca acesta este numele sub care am studiat-o. Reiki este ca o unda radio si poate fi aplicat local sau in tratamente scurte. Un tratament la distanta poate fi efectuat de asemenea cu succes. Reiki nu este electricitate, nici raze X. Poate penetra matasea, portelanul, lemnul sau otelul pentru ca vine de la Marele Spirit, de la Infinit.

Nu distruge tesuturile delicate sau nervii.Nu face absolut niciun rau si de aceea este un tratament sigur si practic. Pentru ca este un eter universal, tot ceea ce are viata beneficiaza atunci cand este tratat – plantele, animalele la fel ca si fiintele umane, copil sau varstnic, sarac sau bogat.”

Reiki este iubire neconditionata iar atunci cand este oferita de la o persoana la alta vindecarea se manifesta. Doamna Takata i-a invatat pe toti Maestrii sai sa invoce energia Reiki, sa efectueze o terapie buna apoi sa lase totul in seama lui Dumnezeu. Spunea deseori “Lasati-I lui Dumnezeu modul in care sa survina vindecarea”.

Doamna Takata a fost Maestrul Reiki cu cea mai indelungata practica cunoscuta pana in acest moment respectiv peste 45 de ani. Pe parcursul intregii sale vieti a tratat cu rezultate extraordinare multe afectiuni amintind aici lepra, artrita, dureri de cap, arsuri, tuberculoza, accidente vasculare cerebrale, scleroza multipla, bolile copilariei (rujeola, varicela, scarlatina), dependente diverse (alcool, tutun), probleme respiratorii (emfizem pulmonar, febra fanului, astm bronsic, pneumonia, gripa, raceli), otite, ulcer gastric si diverse forme de cancer.

Pe langa argumentele de natura istorica specificate mai sus trebuie sa luam in considerare si studiile medicale ce fac referire la Reiki. La finele anului trecut am avut ocazia sa fiu pregatit de catre o foarte cunoscuta maestra Reiki din SUA care si-a dedicat peste 22 de ani din viata modalitatilor in care Reiki poate fi util in sistemul medical de sanatate. Pe parcursul acestor ani prin diverse articole publicate in revistele medicale de specialitate a sensibilizat diferiti factori din mediul medical astfel ca in acest moment exista programe Reiki in diverse clinici din SUA. Deoarece Reiki este o metoda de terapie si se adreseaza diferitelor afectiuni ea este practicata in clinici de pediatrie, chirurgie, urgenta sau oncologie (cancer) cu rezultate notabile.

Cercetarile medicale privitoare la Reiki au inceput prin 1999 evidentiind faptul ca aceasta terapie este sigura, neinvaziva si nu are absolut nici o contraindicatie medicala. Mai mult decat atat conform unui studiu din 2007 in 15% din spitalele din SUA (respectiv un numar de peste 800) se ofereau diferite programe Reiki ca parte a serviciilor de care beneficiau pacientii.

Aceste rezultate sunt verificabile si arata ca mitul atat de raspandit de catre scolile de Reiki modern in care se considera ca fiind contraindicatii cazurile in care Reiki nu trebuie folosit (cancerul sau infectiile) nu are la baza absolut nici un argument istoric sau stiintific, medical.

Iar daca experienta maestrilor de Reiki nontraditional arata aceste contraindicatii inseamna ca frecventa Reiki modern nu este identica cu cea a Reiki Traditional. Ceea ce arata foarte clar ca cele doua sisteme sunt complet diferite. Poate din aceasta cauza in Reiki nontraditional se regasesc atat de multe false mituri, care cu timpul devin dogme de neclintit care incep cu faimosul “Nu”.

Unul dintre rolurile fundamentale ale Maestrilor Reiki este sa testeze personal diversele dogme ce le-au primit de la maestrii care i-au instruit. Sa inlature ceea ce este depasit,invechit sau inutil si sa pastreze doar ceea ce corespunde realitatii si poate fi verificat. Astfel se poate mentine o anumita calitate a Reiki.

Si acesta este doar unul dintre motivele pentru care am decis sa raman fidel doar Sistemului Traditional al doamnei Takata.

dr.Aurelian Curin maestru Reiki linia traditionala Takata


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Archives

All entries, chronologically...