Reiju.org

Stressul si Reiki Traditional Takata

Doamna Takata spunea deseori in seminariile sale : ” Exceptand socul si accidentele utilizati tratamentul complet, iar acesta este acelasi pentru toate afectiunile. Nu incercati sa luati doar parti din corp. Corpul este o unitate completa, astfel ca ori de cate ori este posibil tratati-l complet.”

De asemenea sensei Takata sfatuia: ” Sa se elibereze socul din glandele suprarenale prima data” specificand apoi ca ” Nu va fi o vindecare completa dupa leziune daca nu se elimina si socul din glandele suprarenale” .

Sunt aceste indicatii ale doamnei Takata de bun simt sau au in spate ceva mai profund ?

Ca sa putem raspunde va trebuie sa folosim atat cunostintele din medicina alopata cat si cele ale medicinii traditionale chineze.

In medicina alopata este foarte important sa intelegem modul in care stressul actioneaza  si ce mecanisme de aparare are corpul in aceasta situatie.

Exista doua mecanisme diferite prin care ne adaptam stressului survenit: cel rapid prin glandele adrenale (suprarenale) si cel lent prin axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian.

Primul sistem si mecanism care va reactiona imediat  la stress este sistemul nervos simpatic. Acesta va incerca sa mentina echilibrul in corp efectuand o serie de ajustari in functiile diferitelor organe.

Primele glande care reactioneaza la durere, frica, raniri , traume, accidente sau stress sunt cele suprarenale .  Ele vor secreta asa numitii hormoni de  stress (adrenalina si noradrenalina) pentru a ne proteja si a ne oferi un plus de energie.

Astfel in mod automat, fara ca macar sa fim constienti de acest fapt, corpul nostru va trece pe modulul de “lupta sau fugi” sau “fa-o acum !”

Apar o serie de manifestari datorate excesului de adrenalina din sange: inima incepe sa bata mai repede, creste tensiunea arteriala, digestia se opreste, se dilata pupilele, creste atentia la ceea ce se intampla in jurul nostru, creste capacitatea de coagulare a sangelui.  In acest mod organismul nostru raspunde rapid la un stress de scurta durata.

De aceea asa cum specifica si doamna Takata este important ca intr-o stare de soc, indiferent de natura acestuia, sa tratam imediat, fara intarziere,  glandele suprerenale.

Conform studiilor, efectuate in urma cu peste 40 de ani, s-a demonstrat ca stressul este un fenomen care se cumuleaza in timp. Daca  nu se intervine imediat ce a aparut si nu se iau masurile necesare pentru a-l elimina, stressul va persista si va declansa  interventia celui de al doilea mecanism de aparare.

Acest mecanism implica o legatura stransa intre creier si glandele endocrine. El va actiona pe axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian stabilind astfel o legatura la distanta intre creier si glandele suprarenale.

Cu alte cuvinte hipotalamusul va activa glanda pituitara, aceasta va incepe sa secrete ACTH, principalul modulator care va supraactiva glandele suprarenale. Ca urmare a acestei actiuni glandele suprarenale vor incepe sa produca cortizon si cortizol.

Cortizolul astfel aparut va transmite semnale ficatului sa elibereze glucoza in sange pentru a oferi acel plus energetic de care avem nevoie. Apar fenomenele cunoscute in biochimie ca fiind glicogenoliza  si gluconeogeneza, adica descompunerea depozitelor de glicogen in glucoza si utilizarea acesteia de catre celulele rosii (hematii), creier si maduva osoasa.

In plus cortizolul va inhiba celulele albe (macrofagele) ce secreta citokine ce cauzeaza inflamatia. Cu alte cuvinte va controla inflamatia nepermitand ca tesuturile sa se umfle si sa elimine toxinele din celule.

Toate aceste modificari descrise mai sus ne indica ca sistemul imun este inhibat de catre actiunea cortizolului si nu mai poate reactiona in mod normal.

Daca actiunea stressului este mult prelungita, controlul va fi preluat doar de cel de al doilea mecanism de aparare , pana cand acesta va epuiza complet glandele suprarenale, oprindu-le complet functionarea.

Datorita scaderii capacitatii functiilor de aparare a sistemului imun pe durata lunga de timp pot apare diverse infectii sau alergii. Dar lista nu se termin aici…..oboseala cronica, depresia, ametelile, indigestia, colita, colonul iritabil, migrenele, artrita, bolile cardiace sunt si ele o urmare logica a depasirii duratei de timp a expunerii organismului la stress.

Prin urmare si cea de a doua afirmatie a doamnei Takata: ” Nu va fi o vindecare completa daca nu se elimina si socul din glandele suprarenale” este precisa si corecta.

Medicina traditionala chineza care se bazeaza pe cele cinci elemente considera ca frica si stressul apartin elementului Apa care controleaza si sustine rinichii, sistemul imun, creierul si sistemul nervos.

Aceasta viziune nu este diferita fata de viziunea medicinei occidentale moderne deoarece stim ca rinichii controleza nivelul tuturor fluidelor in corp iar creierul este organul care are cea mai mare proportie de apa dintre toate organele din corp.

Totodata medicina chineza atrage atentia asupra faptului ca toate gandurile reprezinta vibratii specifice si ca mentinerea acestora in corp pentru o perioada mai mare de doi ani va duce la o deshidratare a celulei care va fi tradusa ca un  stress iar ciclul expus mai sus de catre medicina moderna se reia.

Iata astfel ca ambele indicatiii ale doamnei Takata care au fost aratate la inceputul acestui articol se verifica atat prin prisma cunostintelor existente in acest moment in medicina moderna cat si prin viziunea mai larga a medicinii traditionale chineze, aratand o profunda cunoastere a fiintei umane si a modului cum functioneaza aceasta.

Poate de aceea doamna Takata a introdus in cursul seminariilor sale,  doua pozitii foarte interesante de maini  si anume “Pozitia pentru socul fizic” dar si “Pozitia pentru socul emotional” care vor fi si ele insusite de catre cei ce ce vor participa la seminarul pentru primul nivel al Traditiei Originale Usui / Reiki Traditional linia Takata.

dr.Aurelian Curin maestru Reiki linia traditionala Takata


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Archives

All entries, chronologically...