Reiju.org

Cel de “al doilea creier” si Reiki Traditional Takata

De sute de ani oamenii au crezut ca exista o legatura stransa intre intestine si creier ce poate influenta atat sanatatea cat si aparitia diferitelor boli.

Insa aceasta conexiune nu a fost studiata decat la inceputul secolului al XX-lea de catre medicul Byron Robertson care a publicat cartea “Creierul abdominal si pelvian”, in timp ce fiziologul britanic Johannis Langley  a introdus pentru prima oara termenul de “sistem nervos enteric”.

In ciuda acestor descoperiri interesul medical pentru “creierul intestinal” a aparut tarziu, abia la inceputul anilor ’90 odata cu cercetarile dr. Michael Gershon , profesor de anatomie si biologie celulara la centrul medical presbiterian Columbia din New York. Lucrarea sa publicata in 1998, intitulata “Al doilea creier”, a deschis un nou domeniu  de cercetare in medicina respectiv cel al neurogastroenterologiei.

Conform prof.dr Gershon tractul gastrointestinal are un sistem nervos complex ce a fost numit “cel de al doilea creier”, deoarece este  format din peste 500 de de milioane de neuroni, ce sunt concentrati in doua tipuri ganglionare: plexul mienteric Auerbach si plexul submucos Meisnerr.

De ce a fost numit sistemul nervos enteric al doilea creier?

In primul rand pentru ca poate opera in mod independent si autonom, desi comunica in mod normal cu sistemul nervos central prin intermediul nervului vag (pneumogastric) si cu sistemul nervos simpatic prin ganglionii paravertebrali (ce se afla langa coloana vertebrala). Nervul vag este cel mai lung nerv din organism avand rol in deglutitie (inghitire), vorbire (controleaza muschii vocii) si totodata comanda toate viscerele din torace si abdomen.

In al doilea rand sistemul nervos intrinsec este capabil sa aibe reflexe si sa actioneze ca si un centru de integrare separat , in absenta semnalelor primite de la sistemul nervos central.

Al treilea motiv este faptul ca sistemul nervos enteric produce peste 30 de substante chimice cu rol in transmiterea influxului nervos. Unele dintre ele ca si acetilcolina, dopamina si serotonina sunt identice cu sustantele produse de catre creier. Ultimele studii medicale confirma ca peste 90% din serotonina si in jur de 50% din  dopamina din organism sunt produse de catre cel de al doilea creier.

Serotonina intervine in producerea somnului (de unde si denumirea de “ceas al corpului”), in reglarea temperaturii corpului si a tensiunii arteriale, fiind raspunzatoare de starea de bine si de liniste din organismul nostru. Dar serotonina este importanta si pentru dezvoltarea normala a inimii, reglarea densitatii osoase si repararea celulelor din ficat si plamani.

Dopamina are rol important in determinarea placerii dar si in luarea deciziilor importante din viata. Deasemena s-a observat ca nivele scazute de dopamina se inregistreaza in cazul diferitelor dependente (alcool, tutun, heroina, jocuri de noroc).

In al patrulea rand sistemul nervos enteric mentine mediul biochimic propice , pastrand un pH optim, pentru diversele sucuri si  enzime digestive.

Nu trebuie sa uitam ca acest tip de sistem nervos are o functie speciala cea a digestiei care are loc in corpul nostru. La fel ca si pielea poate opri substantele cu potential periculos, spre exemplu bacterii, virusuri pentru a nu patrunde in interior. Daca un agent ce poate declansa o anumita afectiune patrunde in corp, sistemul imun intestinal va secreta diverse substante inflamatorii ce vor actiona ca si triggeri pentru creier declansand reflexul de voma sau diareea.

Dar mai mult sistemul nervos enteric contine celule de sustinere similare cu astrogliile din creier. Astrogliile sunt celule in forma de stea ce se afla in creier si in maduva spinarii avand multe functii: creaza o bariera de difuzie in jurul ganglionilor ce inconjoara vasele capilare care este similara cu bariera hemato-encefalica a vaselor cerebrale, mentin echilibrul ionilor in afara celulei, asigura nutritia tesutului nervos si repara creierul in urma unor procese patologice.

Exista conexiuni intre creierul din cap si creierul din intestine ?

Faptul ca exista o conexiune stransa intre cele doua tipuri de creiere a fost dovedita in timpul perioadelor de stress. Cand simtim “fluturi in stomac” sau o senzatie de “gol in stomac” aceasta  este rezultatul ca “sangele a fugit” din organele digestive ca si parte a raspunsulului de “lupta sau fugi” declansat de creier. Acest reflex va declansa secretia grelinei, hormonul ce declanseaza foamea, reduce stressul si anxietatea. De aceea cand suntem stresati ne este foame.

Insa cercetarile medicale recente arata ca cel de “al doilea creier” este implicat  intr-o serie de afectiuni ( anxietate, depresie, sindromul colonului iritabil, diabet zaharat, boala Alzheimer, boala Parkinson)

Prin urmare cele doua creiere unul situat in cap si celalalat din intestine trebuie sa coopereze permanent. Daca nu reusesc sa faca acest lucru, atunci va fi un haos in intestine si suferinta in cap .

Ce legatura se afla intre “al doilea creier” si Reiki Traditional Takata ?

Doamna Takata spunea ca in sistemul digestiv se afla “motorul corpului”, cel ce ofera energia necesara vietii si ” daca il faci sa functioneze corect atunci poti face ca fiecare parte sa functioneze perfect”. Cand demonstra cum se aplicau pozitiile de maini,  incepea intotdeauna tratamentul pe fata direct cu abdomenul, urmand cele patru pozitii specifice.

Multi dintre Maestrii Reiki initiati de dansa au invatat sa inceapa terapia avand ca punct de plecare abdomenul si nu capul, cum am fi tentati sa credem.

Veti intreaba poate de ce incepea terapia cu abdomenul ?

In primul rand in abdomen se afla majoritatea organelor ce asigura functii importante ale corpului. Aici se gasesc ficatul, vezica biliara, stomacul, pancreasul, splina , rinichii, intestinele toate acestea avand rol in digestie. Daca hrana pe care o consumam este digerata complet, absorbita optim  atunci va oferi energia necesara organismului, iar noi putem avea o viata lunga si fericita.

In al doilea rand pentru ca beneficiaza in mod direct  sistemul imun  stiut fiind faptul ca in traditia orientala scaderea acesteia este rezultatul unei energii scazute in corp. Este cunoscut faptul ca stomacul, pancreasul si ficatul sunt organele care genereaza rapid energie pentru buna functionare a organismului.

Iata ca inceperea terapiei Reiki , cu zona abdominala, asa cum o facea doamna Takata , in unele dintre clasele sale, are nu numai suportul stiintific al medicinei actuale demonstrand validitatea metodei, ci si motivatiile sale ezoterice.

dr.Aurelian Curin
maestru al ceremoniilor de initiere,
pastrator al liniei de initiere al sistemului Usui Reiki


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...