Reiju.org

Reiki si depresia

De ceva timp ma gandeam sa raspund intrebarilor care mi s-au adresat privitor la eficienta Reiki in terapia depresiei.

Pentru ca inca mai exista mituri daca folosim sau nu Reiki in cazul bolnavilor depresivi si mai ales daca este eficient sau nu tratamentul in aceasta afectiune am ales sa vorbesc doar despre “Reiki si depresie”, fara a lua in considerare si alte optiuni la fel de valabile, practicate pe scara larga (diverse remedii bazate pe plante , vitaminoterapie, aromoterapie, acupunctura , exercitiile fizice sub diverse forme – Tai Chi Chuan, QiGong)

Pentru a intra un pic in acest subiect vom apela din nou la istoricul Reiki .

Se stie  ca doamna Takata, cea care a adus Reiki din Japonia in SUA si Canada de unde s-a raspandit  peste tot in lume a ramasa vaduva cu doua fete la varsta de 34 de ani .

Vizitand Japonia pentru a-si intalni parintii si a le aduce o veste trista in acelasi timp, decesul surorii sale, ea a fost internata timp de trei saptamani  la spitalul Maeda din districtul Akasaka, fiind investigata appoi si avand confirmarea unui diagnostic multiplu : tumoare, calculi biliari si apendicita. Mai mult decat atat s-a descoperit ca  era alergica la anestezice si , in acelasi timp, depresiva.

Depresia doamnei Takata survenea  atat din cauza muncii indarjite pentru a-si intretine din punct de vedere material familia cat si din faptul ca aproape in fiecare an pierdea un membru drag al familiei (initial sotul apoi una din surorile dansei).

Avand deja toate aceste probleme, energia fortei vietii primita prin intermediul terapiei Reiki, a readus culoarea in obrajii doamnei Takata in decurs de numai trei saptamani.

Va trebuie sa ne reamintim ca sensei Hayashi ca si formatie profesionala era medic iar una dintre contributiile sale in domeniul Reiki a fost introducerea acestuia intr-un model medical. Din acest motiv si-a deschis o clinica in Kyoto iar ca urmare a terapiilor efectate si a rezultatelor obtinute a scris faimosul sau ghid de terapie pe care l-a transmis Maestrilor initiati de dansul printre care se numara si doamna Takata.

La randul sau sensei Takata a transmis mai departe studentilor si maestrilor initiati de dansa acest manual in care se gasesc pozitiile de maini folosite in peste 150 de afectiuni.

Am avut ocazia, ulterior sa vad, sa tin in mana si sa primesc o copie a acestui manual de la Maestra Reiki care ne-a initiat, doamna  Mary A. McFadyen.

Si chiar mai mult decat atat am avut oportunitatea ca in cadrul pregatirii avansate, pe care am avut-o in 2010 cu doamna Mary McFadyen sa primesc notitele personale de la domnia sa, de la unul din cursurile doamnei Takata sustinute in 1972, in care erau specificate pozitiile de maini pentru diverse afectiuni, peste 45, printre care se numara si depresia.

In ambele documente, atat in manualui dr. Hayashi cat si in notitele de la cursul doamnei Takata sunt descrise pozitiile de maini pentru terapia Reiki adresata depresiei asa cum era efectuata in clinica lui sensei Hayashi.

Iata ca in Reiki Traditional linia Takata avem  o baza istorica solida, documentata in acelasi timp , ce ne  indica pasii ce trebuiau efectuati in terapia depresiei . Iar aceste cunostinte medicale ne-au provenit prin intermediul liniei de initiere .

Trebuie specificat ca aceste cunostinte care ne-au venit din experienta inaintasilor nostri le transmitem mai departe studentilor ce urmeaza seminarul pentru primul nivel de Reiki Traditional linia Takata pe linia maestrei noastre Mary A. McFadyen.

Reiki a intrat  in atentia medicinii alopate in urma cu peste 15 ani, efectuandu-se inca din acea perioada diverse studii asupra efectelor acestuia si cautandu-se dovezi care sa indice utilitatea terapiei Reiki in cadrul diverselor afectiuni, printre acestea numarandu-se durerea, anxietate si depresia.

Asa cum stim anxietatea si depresia se insotesc deseori una pe cealalta, iar nu de putine ori durerea este cauza acestora. Prin urmare studiile medicale efectuate asupra terapiei Reiki s-au concentrat asupra acestor puncte.

In urma cu 2 ani am avut ocazia de a urma, la Dublin, un curs  deosebit in care s-a urmarit modul in care terapia Reiki a fost studiata, acceptata si implementata atat in spitale in cadrul diverselor specialitati medicale dar si in cadrul institutiilor ce asigura pregatirea actualilor studenti si viitorilor medici.

Aceasta noua specialitate , denumita medicina integrativa, s-a dezvoltat in SUA in urma cu peste 30-35 de ani si a avut ca si scop cresterea calitatii vietii celui bolnav dar si a familiei acestuia.

In cadrul acestui curs destinat , in principal celor din domeniul medical, si cunoscut sub numele de ” Reiki in sistemul de sanatate” , pe parcursul celor cinci zile au fost aduse in discutii, printre alte subiecte ,  numeroase studii ce au arata fara nici un dubiu faptul ca terapia Reiki este utila intr-o serie de boli.

Astel intr-un studiu efectuat in 1998 la care au participat pacientii bolnavi de cancer, s-a constatat ca Reiki a dus la o scadere semnificativa a durerii, anxietatii si depresiei dar, in acelasi timp,  si la imbunatatirea calitatii somnului.

Aceste efecte au fost mai puternice la barbati decat la femei iar beneficiile obtinute dupa terapia Reiki au fost vizibile chiar si dupa trei luni de la terminarea acesteia.

Un al doilea studiu s-a desfasurat intre anii 1999-2000 la spitalul Hartford a aratat ca,  in urma aplicarii terapiei Reiki somnul s-a pacientilor s-a imbunatatit cu 86%, durerea acestora a scazut cu 78% iar anxietatea la gravide s-a diminuat in proportie de 94%.

In 2004 un anou studiu testeaza efectele Reiki folosit ca si terapie pentru diverse afectiuni mentale dar si depresie. La acesta au participat 45 de voluntari aflati in conditii de stress sustinut , depresivi care au fost impartiti in mod aleator intr-unul dintre cele trei grupuri : terapie Reiki aplicata direct cu mainile , de aproape , terapie Reiki in absenta (efectuata de catre practicienii de gradul II) si terapie placebo la distanta (acestora nu li s-a aplicat nici un fel de terapie Reiki).

Participantii nu au stiut nici un moment carui grup apartineau. Doisprezece maestri Reiki si trei practicieni de gradul II au fost alesi pentru a oferi sesiunile de terapie directa de o ora si jumatate. Fiecare participant a primit o terapie pe saptamana timp de 6 saptamani.

O reducere semnificativa a stressului si a lipsei de speranta au fost de asemenea observate,  iar beneficiile oferite de terapia Reiki au fost observate un an mai tarziu.

In anul 2010 , Universitatea Yale efectueaza un studiu asupra a 37 de participanti ce au fost impartiti in trei grupuri de terapie : unii s-au odihnit fara a primi nici o alta ingrijire, altii au ascultat doar muzica clasica si au facut meditatii iar ultimul grup a primit Reiki de la o echipa initiata .

In urma studiului s-a observat ca Reiki a avut cele mai notabile si clare modificari , crescand toate emotiile pozitive.

Mai mult decat atat, in toate studiile exemplificate mai sus, s-a demonstrat ca nu a existat nici o contraindicatie medicala sau reactie adversa in urma primirii terapiei Reiki.

Terapia depresiei si a anxietatii prin intermediul Reiki a devenit o alternativa deseori cautata si utilizata in locul terapiei medicamentoase, datorita simplicitatii tale, costului redus, lipsei reactiilor adverse , in special in tarile in care conceptul de medicina integrativa este deja un termen incetatenit si in care, calitatea vietii este un factor luat in considerare in exercitarea profesiunii medicale.

dr. Aurelian Curin, maestru Reiki linia traditionala Takata


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Archives

All entries, chronologically...