Reiju.org

Reiki privit ca o mandala

Este posibil să privim diversele aspecte ale Reiki ca o mandală ? Si dacă acest lucru este posibil, care ar putea fi semnificația mandalei pentru a înțelege la un nivel profund Reiki?

Mandala este un cuvânt ce semnifică “cerc” în limba sanscrită. Atât în hinduism cât și în budism mandalele au o semnificație spirituală, dar și ritualică. Forma elementară a majorității acestora este reprezentată de un pătrat ce conține în interior un cerc cu un punct central în mijlocul acestuia. Pătratul are pe fiecare latură o poartă de intrare, fiecare dintre acestea având forma literei T.

În diferite tradiții spirituale, mandalele sunt utilizate ca și instrumente pentru învățare, pentru stabilirea unui spațiu sacru, fiind de real ajutor în meditație sau inducerea unei transe. Fiecare mandala are un model geometric caracteristic ce reprezintă macrocosmosul (văzut fie metafizic sau simbolic), dar și microcosmosul (o anumită zeitate specifică).

Există trei părți componente importante ce stau la crearea unei mandale și anume: exteriorul, porțile de intrare și inelele interioare. Le vom lua pe fiecare dintre acestea in mod separat.

Exteriorul mandalei

În jurul părții exterioare se află un inel de flăcări ce ne indică faptul că intrarea noastră în mandală va aduce o transformare atât de completă încât nimic din sinele nostru vechi nu va mai rămâne la fel ca și înainte. Mandala este încercuită de o bandă subțire de culoare albastră și apoi albă ce conține 16 vajras *.
Când sunt plasați în cercul exterior, vajras simbolizează hotărârea și angajamentul necesar pentru a atinge perfecțiunea ce se găsește în mijlocul mandalei.

Apoi urmează un inel format din petale de lotus ce simbolizează transcendentalul (conștiința buddhică), adică ridicarea la o stare mentală pozitivă și conștientizarea totală a realității. Petalele de lotus semnifică în buddhism nu numai viitoarea renaștere într-un nivel superior, ci și completa vindecare a ființei noastre pe toate nivelele.

Nu trebuie să uităm că lotusul în medicina tradițională chineză este utilizat pentru tratarea a 1000 de afecțiuni. Și dacă mergem mai profund, lotusul semnifică, pe timpul zilei, ciclul neîntrerupt al nasterii și renașterii.

Cele patru porți de intrare

Zona interioară a mandalei reprezintă palatul lui Buddha, iar pentru a pătrunde în aceasta trebuie să intrăm printr-una dintre cele patru porți. Întotdeauna într-o mandală există patru porți care sunt aliniate în cele patru direcții ale punctelor cardinale: est, sud, vest, nord. În mod obișnuit pătrunderea în mandală se face pe poarta de est, care se găsește în partea de jos a acesteia. Estul care simbolizează un nou început, primăvara, ce ne va aduce și o nouă energie. Nu primim odată cu prima inițiere accesul la o nouă energie?

La nivelul fiecărei intrări se află un păzitor ce protejează mandala de energia negativă. De asemenea, acești gardieni vă blochează să pătrundeti în interiorul mandalei dacă vă este frică sau dacă nu aveți o inimă deschisă (sinceră). Totodată, ei ne asigură că ceea ce pătrunde în mandală va fi protejat. Deasupra fiecărei porți de intrare se află o pereche de căpriori. Aceste viețuitoare stau doar acolo unde există siguranță, de aceea ele ne comunică, în mod simbolic, că este sigur pentru noi să pătrundem în mandală.

Iata că ni se comunica în sens simbolic să nu ne fie teamă (“Doar azi nu îmi va fi frică” este unul din principiile Reiki ale lui sensei Mikao Usui) pentru că vom fi protejați și nimic rău nu ne poate atinge.

Cele patru intrări în Mandala pot fi văzute ca fiind cele patru inițieri ale nivelului I, fiecare adresându-se unuia din aspectele noastre: fizic, mental, emoțional și spiritual. Dar, totodată, cele patru porți de intrare semnifică și cele patru aspecte ce definesc Sistemul Usui: practica vindecătoare, dezvoltarea personală, disciplina spirituală și ordinul mistic.

Odată pătrunși în Sistemul Usui suntem introduși într-o practică a vindecării pentru tot restul vieții noastre.

Ne dorim să ne dezvoltăm personal permanent folosindu-ne pentru a atinge acest scop de disciplina spirituală. Această disciplină spirituală ne dezvoltă o serie de calități: răbdarea, perseverența, motivația și dorința de a continua până ne atingem potențialul maxim.

Primul inel al mandalei (o privire asupra primului nivel Reiki)

În interiorul celor patru porți de intrare în mandală se află un prim inel format din 22 de petale albe, fiecare având linii albastre, cu un simbol pe ele. Dacă ne reamintim, în Feng Shui se foloseste albastrul împreună cu albul pentru a semnifica “oameni ce vă ajută”. Există mai multe astfel de inele în interior, iar fiecare dintre ele poate explica foarte subtil legătura dintre diferite nivele Reiki și mandală.

Acest număr îi reprezintă pe cei 12 generali Yaksha și păzitorii celor 10 direcții, ai timpului și spațiului,  dar se găsește și în unele școli de Reiki ce folosesc 12 poziții de mâini împreună cu cele 10 degete. Ele reprezintă nivelul fizic al energiei ce se află în mandală.

Păzitorii celor 10 direcții este una dintre multiplele posibilități de manifestare a lui Buddha al Medicinei (Buddha al vindecării). Semnificativ este faptul că cifra 10 scrisă în limba japoneză sub forma caracterului Ju semnifică, pe lângă cele 10 direcții, și vindecarea ce vine de la Buddha al Medicinei.

* (Vajra este un simbol budist ce semnifică diamant, dar și fulger în același timp. Respectiv înțelepciunea și hotărârea unite în ceea ce în Tibet este cunoscut ca Dorje.)

dr.Aurelian Curin,maestru Reiki linia traditionala Takata


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Archives

All entries, chronologically...