Reiju.org

Interviu cu maestra Reiki Mary McFadyen II

Oliver: Spuneai ca ai locuit intr-o comunitate spirituala inainte de a primi initierile Reiki. Ma intereseaza foarte tare asemenarile si deosebirile dintre munca spirituala si munca de vindecare, deci, ce ne poti spune despre acest subiect? Ai putea spune ca a fi vindecator, a te vindeca pe tine si pe altii e acelasi lucru cu a urma o cale spirituala, cu meditatii, etc…? Exista asemanari, deosebiri? Ambele cai sunt identice? E una mai importanta decat cealalta?

Mary: Eu cred ca vindecarea tine de spiritualitate. Nu cred ca pot fi separate.Pentru multi oameni e o actiune inconstienta. Nu stiu ce fac. Dar la cursurile mele eu vorbesc mult despre boala si despre vindecare, le ofer studentilor multe informatii despre: cum sa recunoasca care este o problema de viata, care este o problema mental – emotionala, care duce la o anumita boala. Pentru ca e foarte clar ca inainte de a ne imbolnavi, trecem printr-o situatie de criza pe care nu o rezolvam. In primul rand, majoritatea persoanelor nici nu vor sa se gandeasca la acest aspect; ei considera ca au depasit momentul si au rezolvat chestiunea, dar nu e asa. Si apoi, daca nu ai rezolvat-o, acea energie mental-emotionala ii imbolnaveste intr-o oarecare masura.Poate fi intr-un grad mai mic sau mai mare. Deci, pentru mine, un aspect foarte important al muncii de vindecator – desi nu-mi place sa folosesc acest cuvant pentru ca noi nu vindecam alte persoane ci doar le ajutam sa se vindece singure – ceea ce fac este sa lucrez cu energia. Poate iti da o anumita prestanta sa spui “Sunt doctor!”, “Sunt avocat!”, de aia evit acest lucru. De exemplu nu folosesc niciodata cuvantul “pacient” si nici cuvantul “vindecator” daca il pot evita. Prin urmare, lucrand cu oamenii intru vindecarea lor, e foarte important sa-i pui in contact cu ceea ce se intampla in viata lor si care e cauza directa a afectiunilor lor, altfel poti vindeca boala, dar daca problema si atitudinea legata de ea nu se schimba, boala va reveni inca si mai puternic. Cel mai important e sa gasesti adevarata cauza si sa o cureti in totalitate. Bineinteles, Reiki va curata problema subsidiara si va vindeca si afectiunea provocata de aceasta in corpul fizic, in timp, dar am descoperit ca daca persoana in cauza este implicata in mod constient in procesul de vindecare, acesta are loc intr-un mod mai rapid si mai eficient. Exista o serie de carti foarte bune, in special o recomand pe cea scrisa de Colin Tipping numita “Iertarea Radicala: fa loc pentru miracole!” E o carte foarte buna datorita celor doua ingrediente necesare adevaratei vindecari: iubirea si iertarea. Poti vindeca corpul, dar dureaza mult mai mult sa ajungi la un moment in care sa spui cu adevarat ca iubesti pe cineva care ti-a facut rau in vreun fel si pe care il ierti cu adevarat.Colin Tipping ofera o explicatie revolutionara a conceptului de iertare.

Oliver: Ce spune?

Mary: Pai, in general consideram ca iertarea este ceva de genul: o persoana mi-a facut rau. Aceasta persoana m-a nedreptatit si acum voi fi foarte generos si il / o iert. Voi spuneOK, poate ca nu e in regula, dar mergem mai departe si voi incerca sa uit”.Colin Tipping spune ca asta de fapt nu e iertare.

Oliver: Aha…

Mary: Iertarea este de fapt sa admitem ca nimeni nu ne-a facut nimic rau, in primul rand…

Oliver: Inteleg…

Mary: E o carte foarte interesanta. Ma alatur punctului sau de vedere, care este de asemenea o parte din calea spirituala. Poate nu as fi folosit chiar aceleasi cuvinte, dar citind definitia data de el, sunt perfect de acord cu ea, din toata inima. Un citat pe care il dau studentilor mei la curs este urmatorul: “O vindecare adevarata si completa a trupului, mintii si spiritului nu poate avea loc fara o farama de efort spiritual din partea celui care sufera”.

Oliver: Deci ce crezi: pentru dezvoltarea spirituala personala nu e suficient sa faci auto-tratament zilnic cu Reiki? Mai e nevoie si de meditatie? Am citit ca esti discipol a lui Sai Baba, prin urmare poate ai primit din partea lui ceva care te-a ajutat in acest domeniu?

Mary: Nu, nu cred ca are vreo legatura una cu alta pentru ca daca ar avea, nimeni nu s-ar mai vindeca. Multe persoane care se imbolnavesc, nu cauta in mod constient spiritualitatea, definitia lor referitoare la spiritualitate putand diferi fata de definitia mea. Poate pentru ei este “o afacere de duminica”, stii? Poate ca nu o vad ca pe o actiune sapte zile din sapte, ceea ce nu inseamna ca ei nu sunt spirituali sau adevarati. Exista definitii atat de diverse pe care lumea le da spiritualitatii si tot atatea cai pe care le urmeaza…spiritualitatea e un ingredient al vindecarii, dar poate ca nu e un ingredient constient. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa urmezi o cale spirituala pentru a te vindeca de o afectiune grava, dar pe de alta parte intr-o anumita masura trebuie sa aiba loc o serie de schimbari si dezvoltare interioara pentru o vindecare completa.

Oliver: Si privind din partea cealalta: este vindecarea un ingredient necesar spiritualitatii?

Mary: Nu, nu este.

Oliver: OK, e interesant, nu-i asa?

Mary: Ce vrei sa spui prin asta?

Oliver: Vreau sa spun ca de exemplu in unele comunitati religioase din Extremul Orient, cum e Buddhismul, bazate pe idea reincarnarii, se spune uneori ca tot ce trebuie sa faci este sa-ti urmezi calea propriei tale vieti intr-un mod spiritual, sa faci doar ce e necesar, scopul final fiind iluminarea, si doar facand acest lucru…intr-o zi, din viata asta sau din urmatoarea, nu va mai fi nevoie de reincarnare – sau poate vei dori sa te reincarnezi pentru a ajuta alte persoane, dar nu vei mai fi reincarnate pentru dezvoltarea ta personala – deci, privind lucrurile din acest punct de vedere, intrebarea mea este:  Daca scopul final este iluminarea, nu ar fi suficient sa “urmezi” o cale spirituala, integrand tehnici de meditatie, etc., nu neaparat o tehnica de vindecare sau o tehnica al carei scop e vindecarea?

Mary: Ei bine, poti urma o cale spirituala care sa nu aiba nimic de-a face cu vindecarea…Majoritatea marilor suflete care au devenit invatatori spirituali sau sfinti, n-au avut nimic de-a face cu sistemele de vindecare, din cauza unui singur motiv, aveau incredere in Dumnezeu! Si asteptau…ei i-au cerut lui Dumnezeu sa-i vindece.Si cum vindecarea tine de minte, o parte a mintii si de emotii, ne putem vindeca fara diverse tehnici de vindecare si fara ajutorul altei persoane. Dar pentru persoanele obisnuite, e o mare diferenta sa poata sa mearga la altcineva si sa spuna: “Ajuta-ma sa ma fac bine!”… E un subiect foarte vast!

Oliver: Da, intr-adevar…dar care a fost motivatia ta pentru a cauta unprofesor ca Sai Baba? Ai simtit ca lipseste ceva in sistemul Reiki?

Mary: Urmam o cale spirituala cu mult inainte de a gasi Reiki. Cautam de mult timp si am devenit o adepta a lui Paramahansa Yogananda si impreuna cu sotul meu am gasit acea comunitate in California de nord, in munti, la Ananda. Fusese infiintata de Swami Kriyananda care e American si discipol a lui Yogananda inca de la varsta de 19 ani si a trait patru ani alaturi de Yogananda la Los Angeles, in ashramul de acolo, inainte ca Yogananda sa-si paraseasca corpul. Si am stat la Ananda timp de sase ani minunati. In acest timp am aflat despre Reiki si apoi am primit Reiki asa ca in legatura cu ce spuneai mai devreme despre propria ta experienta, ca poate ti-a scapat ceva din sistemul Reiki…ei bine, eu nu am simtit asta niciodata pentru ca am descoperit Reiki dupace alesesem deja o cale spirituala. Traiam intr-o comunitate spirituala, cu oameni minunati, intr-un sat de vreo o mie de acri si ori de cate ori te intalneai cu cineva, in conversatie nu treceau mai mult de trei-patru minute pana sa apara cuvantul “Dumnezeu”…Era un mediu extraordinar. Imi insusisem deja multe din invataturile lui Yogananda pana sa primesc Reiki asa ca in esenta am perceput Reiki dintr-un punct de vedere spiritual. Intelesesem cate ceva despre energie tot inainte de a primi Reiki. Si multe din notiunile din Reiki le-am interpretat in lumina a ceea ce deja stiam si niciodata nu m-am indoit de faptul ca Reiki este sfant, este Dumnezeu in manifestare. De altfel nu aveam absolut nici un dubiu in mintea mea. Dna. Takata ne-a spus mie si Patriciei ca “Reiki este lumina divina.Este iubire neconditionata”. Si nu m-am indoit nici o clipa ca nu ar fi asa. Pur si simplu nu vedeam nici o diferenta intre Dumnezeu, Univers si Reiki… ele fac parte din acelasi intreg. Astfel ca, din acest punct de vedere, a fost o experienta extraordinara sa pot lucra cu energia Reiki si sa ajut oamenii sa se vindece. Si multe dintre primele persoane pe care am lucrat erau persoane spirituale. Am avut experiente uluitoare in primele luni – am lucrat pe persoane cu cancer, copii, spate intepenit, probleme mentale si emotionale, un picior otravit despre care un doctor spusese ca trebuie amputat daca nu se intampla o minune, si pe care Reiki l-a vindecat…rani la cap provocate de un accident de masina, dureri la membrul fantoma al unei persoane cu piciorul amputat……o fata din Polonia pe care nu am intalnit-o niciodata si care avea anorexie, si-a revenit dupa ce i-am facut Reiki in absenta (am invatat ca nu trebuie sa stii cum arata cineva ca sa-i faci Reiki in absenta – e preferabil sa stii, dar nu e obligatoriu!)…a fost o perioada foarte incitanta si un curs intensiv de vindecare!

Oliver: Totusi doresc sa  revin …sau mai bine te intreb direct: faci meditatii zilnic, sau macar in mod regulat?

Mary: Ei, nu sunt chiar cel mai bun meditator din lume. Inca din primii ani de practica Reiki, am observat ca desi traiam in acea comunitate spirituala, nu eram chiar buna sa ma trezesc la ora patru dimineata pentru a medita si pentru a face alte practici. Am fost mereu sincera si imi dadeam interesul, dar nu am fost niciodata un bun meditator – nu ma mandresc cu asta, dar asa sta treaba…dar mi-am dat seama ca practicand Reiki intensiv, ceea ce faceam, lucrand cu oamenii, ma ducea spre acelasi rezultat. Reiki este o cale spirituala, energia insasi este Dumnezeu in manifestare, este iubire neconditionata si lumina divina. Si cand lucrezi in mod constant cu aceasta energie, nu se poate sa nu cresti, nu se poate sa nu te indrepti in directia corecta…asta inseamna ca trebuie sa o folosesti mult si apoi ea va face acelasi lucru pentru tine… Cred ca meditatia e necesara, pentru ca nu exista inlocuitor complet pentru meditatie, dar in capul meu nu exista nici o indoiala ca Reiki este o cale spirituala. Oricum punctul forte al Reiki este ca nu trebuie sa apartii vreunei grupari, nu trebuie sa crezi in cineva anume, nu trebuie sa urmezi ceva, nu trebuie sa fii de acord cu un anume set de credinte si reguli ceea ce il face disponibil oricui in lume, indiferent de religie sau de sistemul de credinte…


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Archives

All entries, chronologically...