Reiju.org

Rugaciunea puternica uitata de secole …si uimitoarea ei revenire

Ce faceti atunci cand simtiti ca rugaciunile voastre nu par a fi ascultate si ca nu sunteti intr-o legatura profunda cu Divinitatea ?

O intrebare la care in urma cu peste 700 de ani un mistic crestin a avut un raspuns, o forma alternativa de rugaciune pe care el a oferit-o ca o legatura directa spre Dumnezeu. Biserica Romano-Catolica a ignorat aceasta practica timp de 10 secole  astfel incat ea a devenit aproape uitata, insa in ultimii 50 de ani a avut o revenire spectaculoasa.

Desi originea rugaciunii linistii dateaza din epoca timpurie a bisericii, respectiv secolul IV, teologii au indicat secolul XIV ca fiind punctul central al acestei invocari spirituale. In acea perioada un mistic catolic necunoscut a scris o carte intitulata Norul Necunoscutului care a stabilit temelia acestei practici. ” Aceasta este ceea ce trebuie sa faceti ridicati-va inima inaintea Domnului,cu o blanda miscare a Iubirii dorindu-l pe El de dragul Sau si nu pentru darurile Sale. Centrati-va intreaga atentia si dorinta pe care o aveti pe El si lasati-o sa fie singura preocupare a mintii si inimii voastre”

O atitudine negativa la adresa acestei rugaciuni tainice a predominat incepand din secolul al XVI cand Inchizitia a inceput sa se dezvolte iar aceasta practica spirituala a fost considerata eretica si a devenit interzisa.

Timpul a trecut…si atunci cand biserica crestina a inceput sa piarda din membrii sai in favoarea filozofiilor si a practicilor orientale in jurul anilor 1960-1979, un mic grup de preoti catolici, inspirati fiind de intalnirea desfasurata in cadrul celui de al doilea conclav al Vaticanului, unde s-a accentuat faptul ca Dumnezeu trebuie sa fie mult mai prezent si mai apropiat in viata credinciosilor, a facut o calatorie in Orient pentru a vizita bisericile orientale cu scopul de a afla practicile secrete ale acestora. In cadrul acelor vizite au observat ca o practica deosebita fata de ceea ce se gasea in biserica catolica era o rugaciune speciala adresata direct lui Dumnezeu, care era denumita rugaciunea de unitate cu Divinitatea.

Reintorsi apoi in Europa si SUA  acesti preoti au inceput sa studieze istoria Bisericiii mistice crestine timpurii gasind indicii ale acestei practici in scrierile lui Macarie, Grigorie de Nisa, Ioan Cassian, Theresa d’Avilla, Theresa Liseux, sfantul Ioan al Crucii si Bernard de Clairvaux.  Insa aceste indicii se regaseau, intr-o forma directa si indirecta chiar si in Noul Testament unde Isus vorbea despre cele doua tipuri de rugaciuni. O rugaciune rostita , cu ajutorul cuvintelor si o rugaciune in tacere, desfasurata in prezenta lui Dumnezeu.

” Intr-o zi Isus se ruga intr-un loc anumit. Cand a ispravit rugaciunea, unul din ucenicii Lui i-a spus : ” Doamne, invata-ne sa ne rugam , cum a invatat si Ioan pe ucenicii lui ” ( Luca 11:1)…. Si atunci Isus i-a invatat pe cei ce erau cu El , Tatal Nostru sau Rugaciunea Domneasca cum mai este ea cunoscuta in unele scrieri. Aceasta este rugaciunea vorbita, adica cea in care sunt rostite cuvinte, intr-o anumita ordine, atingand toate cele ce se afla in Cer si pe Pamant

Al doilea tip de rugaciune nu a fost evidentiata foarte mult si nici in mod direct fiind privit mai mult ca o recomandare a practicii …insa aceasta este de fapt prima invatatura pe care Isus a indicat-o aratand ca rugaciunea suprema este o legatura stransa cu Fiinta Suprema, cu Dumnezeu insusi. El a specificat ca inainte ca omul sa se roage, trebuie sa se separe de ceilalti si sa se asigure ca nu va fi deranjat. Nu se poate sa ai o legatura stransa cu Dumnezeu si cu altcineva in acelasi timp.

Aproape fiecare dintre noi stie ca Dumnezeu este in cer, dar secretul cel mai mare al rugaciunii este sa realizezi si sa intelegem ca El este, de asemenea, in fiecare loc in care te afli, asa cum se specifica in Evanghelia sfantului Toma” Ma vei vedea in fiecare nor, in fiecare floare si ma Vei gasi sub fiecare piatra” Constientizarea faptului ca Dumnezeu este prezent face ca rugaciunea sa fie mai puternica. Cand realizezi ca Dumnezeu este in fiecare loc in care te afli, nu vei mai putea sa fii nepasator cu El.

Isus a spus ” Cand va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii, carora le place sa se roage stand in picioare in sinagogi si la colturile ulitelor, pentru ca sa fie vazuti de oameni.  Ci tu, cand te rogi, intra in odaita ta, incuie-ti usa , si roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati”.

Dumnezeu este peste tot. El nu vine si nu pleaca. El este marele Eu Sunt , asa cum se regaseste in psalmul 46:10 : ” Stati linistiti (nemiscati, in liniste si tacere ) si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu”.
Asa cum spunea master Eckhart ” Dumnezeu este intotdeauna acasa. Noi suntem plecati la plimbare ”

 

dr. Aurelian Curin


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...