Reiju.org

Wuji Gong ( Qigong Primordial) – arta intoarcerii timpului

Acum 900 de ani maestrul si calugarul taoist Chang San Feng a fondat cele 13 miscari originale pentru autoaparare din Taiji urmarind lupta unui sarpe cu un cocor. Era o forma de lupta armonioasa , delicata bazata pe aplicarea principiilor din Tao astfel incat calugarii sa se poata apara impotriva atacurilor banditilor fara a-i ucide si fara sa-si compromita ireparabil evolutia spirituala.

Dar extrem de putini oameni stiu ca nemuritorul Chang San Feng a creat si a doua forma ce aplica aceleasi principii pentru obtinerea longevitatii, iluminarii spirituale si chiar a imortalitatii. Aceasta forma denumita Wuji Qigong (sau  Qigong Primordial) are de asemenea tot 13 miscari : 12 miscari ale Pamantului si 1 miscare a Cerului care se executa de 50 de ori. Aceasta linie a fost practicata in secret de catre maestrii taoisti din Wudang in ultimii 800 de ani.

Un secret transmis de la maestru la discipol

In China, Primordial Qigong a fost considerata o forma foarte puternica de Qigong pentru a putea fi adusa la cunostinta oamenilor obisnuiti. De aceea s-a transmis in mare secret de la maestru la discipol. Sistemul Wuji Qigong a fost adus in SUA la inceputul anilor 1990 de catre dr. Zhu Hui.

Maestrul Zhu Hui

Maestrul Zhu Hui nu si-a promovat imaginea de creator al liniei respective, desi a impartasit faptul ca maestrul Li Tong, un intelept taoist, i-a transmis acest sistem iar maestrul Li avea o legatura neintrerupta pana la Chang San Fen. Maestrul Li i-a cerut maestrului Zhu sa promoveze in continuare Wuji Gong, pentru ca el sa nu se piarda.

In prima sa tinerete, maestrul Zhu a studiat artele martiale clasice la prestigioasa “Asociatie a Artelor Martiale Succinte”, invatand acolo si care sunt metodele traditionale ale vindecarii (masajul tui na, tragerea oaselor, acupunctura) . Maestrul Zhu a fost selectat pentru echipa de arte martiale din Shanghai, pentru ca mai tarziu sa fie ales pentru a deveni unul din membrii echipei nationale de arte martiale “Kuo Shu”.

Dupa ce a absolvit, in 1949, cursurile Colegiului Medical Ying Shi, maestrul Zhu Hui a fost autorizat sa practice medicina traditionala chineza. In timpul Revolutiei Culturale  a strabatut intreaga China ca”medic descult”, tratandu-i pe toti cei nevoiasi.

Din cauza efortului depus maestrul Zhu s-a imbolnavit grav de ciroza hepatica. Cand toti ceilalti medici nu-i mai dadeau absolut nicio sansa de a trai, el s-a vindecat singur, prin practicarea asidua a Wuji Gong. Aici a fost locul unde si-a scris propria carte intitulata ” Cartea Qigongului Longevitatii”  unde explica intregul sistem Wuji Gong in ceea ce priveste teoria,practiva si filozofia acestuia ( temenul de Wuji, cele 12 pozitii Bagua, numerele Cerului si Pamantului,Yin Yang si cele cinci elemente, principiul miscarii inverse, teoria medicala din spatele miscarii Cerului si Pamantului )

In ultimii ani ai vietii, maestrul Zhu a intemeiat spitalul de Qigong ” Tian Ta Guo Qing “, unde a lucrat neobosit tratand un numar impresionant de pacienti zilnic si vindecand diverse tipuri de afectiuni cronice.Aici a fost si

Maestrul Zhu Hui a organizat primele workshopuri de Qigong Primordial in Statele Unite la inceputul anilor 1993. El si-a predat maiestria catorva practicieni care s-au dedicat practicarii continue si predarii mai departe a acestor cunostinte studentilor lor.

Ce este Qigongul Primordial

Qigongyk Primordial are la baza principiile si invataturile medicinii traditionale chineze combinand in mod armonios elemente de Taiji, Feng Shui, alchimie interna, aspecte numerologice , creand astfel o puternica stare meditativa in miscare.

In Qigongul Primordial intalnim conceptele de Wuji (Vidul,energia neformata sau energia primordiala) , Yin-Yang (cele doua forte creatoare ale intregului Univers), Tao (armonia perfecta dintre Yin si Yang), cele trei forte (Cer-Om-Pamant), cele patru anotimpuri (primavara, vara, toamna, iarna), cele cinci elemente (apa, lemn, foc, pamant, metal), notiuni de Bagua(cele opt directii de deplasare si miscarile circulare) la care se adauga secrete din numerologia taoista destinate captarii energiei primordiale (spre exemplu cele 12 miscari ale primei secvente stabilesc o legatura cu cele 12 meridiane ale corpului dar si cu cele 12 ramuri ale calendarului astrologic chinez ) , mudra unificarii cerului cu pamantul (o pozitie speciala a mainilor destinata deschiderii ochiului al treilea si implicit iluminarii).

Prin interconexiunea complexa a tuturor acestor elemente Qigongul Primordial devine o chintesenta a intelepciunii mistice taoiste. Astfel Qigongul Primordial devine o forma blanda, delicata, usor de practicat, fiind necesare doar 12 minute zilnic pentru a fi executat intregul set de miscari.

Wuji Qigong se bazeaza pe inversarea curgerii timpului si reintoarcerea la Sursa (sau Dao) prin traditia alchimiei interioare a cultivarii celor cinci elemente si transmutarea celor trei comori : esenta (jing), energie (chi) si spirit (shen).

Prin miscarile efectuate se aduc fortele universale ale vietii in campul nostru energetic iar datorita metodei sale speciale de executie ajungem sa ne intoarcem la chi-ul primordial ( starea de sanatate pura, de spirit pur si unitate nediferentiata).

Maestrul Zhu Hui spunea ca “Practicarea Qigongului Primordial reprezinta un dans sacru impreuna cu Timpul iar prin executarea ciclurilor Pamantului si Cerului iti modifici esenta energetica foarte repede. In acest mod observi cum ti se schimba karma”.

dr. Aurelian Curin
instructor Wuji Gong


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...