Reiju.org

Ce este Reiki Traditional ?

Poate ca nu as fi scris acest articol daca nu mi l-ar fi solicitat o prietena foarte buna care dorea sa discute si sa lamureasca cu mine anumite aspecte ale liniei  de Reiki Traditional care sunt definitorii pentru acesta si pe care le pot divulga. Acea discutie care s-a intins in seara destul de tarziu ,  nu a ramas concretizata cu absolut nici o nota scrisa . Si pentru ca o parte a discutiei noastre sa nu se piarda ,am luat decizia de a publica cateva dintre caracteristicile si diferentele Reiki Traditional comparativ cu alte sisteme denumite Reiki Usui.
O perioada indelungata de timp, mai bine 12 ani, am fost si sunt in contact direct, permanent cu diferite surse din Reiki Traditional , respectiv cu cativa dintre Maestrii Reiki care au primit initierile si invataturile direct, fie insasi de la doamna Takata, fie de la maestrii pregatiti de domnia  sa .  Numele acestora este recunoscut pe plan mondial si domniile lor nu mai au nevoie de nici o prezentare.  Acesti Maestrii care au practicat si aprofundat doar Reiki Traditional intreaga lor viata,  mi-au fost  indrumatorii care , cu gentilete si deplina compasiune, mi-au furnizat o parte din informatiile ce le voi prezenta in continuare.

Pentru a intelege Reiki Traditional este necesar sa lamurim  cateva  aspecte caracteristice acestuia printre care : definitia sistemului, linia de initiere, nivelele de pregatire, simbolurile, procesul initierii si eventualele metode noi adaugate in timp.

a. CE ESTE REIKI TRADITIONAL ?

Prin Reiki traditional se intelege acel sistem care trebuie sa contina cateva elemente specifice, indispensabile :
– un set specific de pozitii de maini
– simbolurile originale asa cum le-a primit doamna Takata de la sensei Hayashi
– metode specifice pentru a activa si a lucra cu simbolurile
– o ceremonie secreta pentru efectuarea initierilor
– linia de initiere
– frecventa energiei Reiki
– transmisia directa, personala a invataturilor

Toate aceste elemente luate impreuna formeaza ceea ce linia maestrilor Reiki recunoaste ca fiind Sistemul Reiki Traditional sau sistemul natural de vindecare al lui Usui. Cu alte cuvinte acel Reiki ce s-a transmis personal, direct, fara nici o modificare sau schimbare pana in prezent.  Adica exact acelasi Reiki pe care sensei Hayashi l-a primit de la sensei Usui si l-a transmis prin sensei Hayashi doamnei Takata iar aceasta mai departe celor 22 de maestri instruiti de dansa.

b. LINIA DE INITIERE  (LINIA DE TRANSMITERE)

In lumea vestica linia de initiere reprezinta un concept de cele mai multe ori vag, imprecis , neclar si uneori chiar confuz. In schimb in Orient atunci cand facem referire la o transmitere a traditiilor spirituale sau mistice , linia de initiere devine de o importanta majora, deloc de neglijat.

Putem defini linia de initiere ca fiind arborele genealogic al studentului, care poate fi urmarit inapoi, in timp, pana la fondatorul sistemului respectiv. Ea este importanta pentru a avea o imagine clara, detaliata , precisa si corecta prin care tehnica respectiva a ajuns pana la maestrul actual.Totodata linia de transmitere reprezinta legatura noastra cu energia specifica a sistemului respectiv… fiecare linie fiind caracterizata de energia sa unica,de invataturile sale, de metodele sale de pregatire sau de initiere.

Un respectat Lama tibetan, Sogyal Rimpoche  scria in cartea sa intitulata “Cartea tibetana a vietii si mortii” urmatoarele : “Atunci cand apartii unei anumite linii inseamna sa pastrezi cat mai exact un set specific de conceptii si un anumit mod specific de practica. Intr-o linie neintrerupta ultimul care apartine acestei linii aplica exact aceleasi metode si preda in acelasi mod ca si primul din acea linie, chiar daca , aceasta linie de transmitere are cateva mii de ani vechime “. Nimic nu este modificat , schimbat sau inlocuit odata cu trecerea timpului: nici forma in care se preda, nici notiunile care se predau si nici intervalele de timp dintre diferite nivele.

Intr-o discutie privata un mare invatator de origine tibetana imi spunea ca : ” Linia de initiere este ceva ce se dezvolta în permanenta in ceea ce priveste legatura dintre maestru si discipol. Pentru ca maestrul isi va dedica intreaga cunoastere, energie si timp celui pe care il pregateste. Iar elevul, chiar daca in unele domenii este mai pregatiti decat maestrul sau, va avea gentiletea, bunul simt si educatia necesara ca niciodata sa nu scoata în evidenta acest lucru.  De ce ? Pentru ca atunci cand discipolul va deveni la randul sau Maestru, el nu se mai reprezinta doar pe el insusi, ca fiinta umana, ci are pe umerii sai responsabilitatea unei intregi culturi, traditii si obiceiuri pe care va trebui sa le transmita mai departe generatiilor urmatoare. Astfel noul Maestru reprezinta in acest moment intreaga linie de transmisie energetica care a stat la baza formarii sale.”

Astfel linia de initiere devine un factor foarte important a traditiei pe care urmeaza sa primiti invataturile. Aceasta importanta a liniei de initiere este recunoscuta atat in traditia luptatorilor Shaolin dar si in cea a lamasilor tibetani. De aceea in lumea artelor martiale si in special a Reiki, daca Maestrul  nu are o linie credibila, ceea ce inseamna ca nu putem accesa in mod direct instructorul sau si prin aceasta sa verificam calificarile sale, atunci acea persoana nu este un instructor adevarat. Pentru ca daca nu putem verifica tehnicile pe care le preda,  de unde sa stim ca aceste metode sunt cele corecte si adevarate ? De unde sa stim ca acesta este modul exact in care se invata ? De unde sa stim ca aceasta este exact aceeasi energie ca si energia primita de catre fondatorul sistemului ?

In Reiki linia de initiere semnifica cu mult mai mult decat a invata anumite pozitii de maini sau simboluri. Pentru ca linia de initiere face referire la mentinerea nemodificata a frecventei energiei vindecatoare Reiki.  Despre acest aspect doamna Mary McFadyen, Maestra Reiki initiata de catre doamna Takata spunea urmatoarele : “Reiki care a fost primit si predat de catre sensei Mikao Usui si a ajuns la noi prin intermediul lui sensei Hayashi si a doamnei Takata este suficient. Dar ceea ce s-a intamplat cu el , dupa 1980, este ca acest sistem a fost modificat, diluat si schimbat atat de mult incat foarte multe notiuni din ceea ce se preda astazi ca fiind Reiki, nu reprezinta Reiki absolut deloc. Poate ca in aceste sisteme exista o energie si este posibil ca o parte a acesteia sa fie vindecatoare….dar aceasta nu este in nici un caz adevarata energie a vindecarii, nu este energia pe care doamna Takata ne-a daruit-o. ”

Acesta este motivul pentru care vechii Maestrii sugerau elevilor lor sa caute o linie de transmisie cat mai scurta, tocmai pentru ca invataturile, simbolurile, initierile si frecventa energetica sa nu fie modificata in nici un fel.

Pentru ca atunci cand esti initiat pe o anumita linie devii o parte importanta, integranta si vie a acelei linii. Experienta anterioara a inaintasilor ti se transmite in cursul ritualului de initiere iar aceasta legatura energetica nevazuta te incurajeaza si te sustine permanent la un nivel superior in practica spirituala.

c. NIVELE DE PREGATIRE

In Reiki Traditional asa cum s-a transmis de la sensei Usui , prin doamna Takata se cunosc patru nivele de pregatire si anume:

Gradul I – se focalizeaza pe invatarea notiunilor de istorie a Reiki, a pozitiilor de maini folosite pentru terapia propriei persoane dar si a altora, pe insusirea principiilor spirituale Reiki, pe senzatiile observate si intalnite in cadrul autotratamentului precum si a aplicabilitatii Reiki in diverse situatii. In ceea ce priveste pregatirea, gradul I dureaza doua zile si jumatate, in jur de 18-20 ore. La primul nivel se primesc intotdeauna patru initieri diferite intre ele.

Gradul II –  este concentrat pe invatarea unor metode avansate de lucru cu energia. Aceste nivel este disponibil dupa aproximativ 3 pana la 6 luni de la primul nivel daca elevul a practicat zilnic Reiki macar doua ore pe zi. Un minim de 400 de ore de practica sunt necesare pentru a accede la acest nivel. In ceea ce priveste pregatirea , gradul II dureaza doua zile si jumatate, in jur de 16-18 ore. Acest nivel este destinat celor ce doresc sa practice Reiki la nivel profesionist dar si sa isi adanceasca  legatura cu Sursa de energie universala , dedicandu-se mai mult dezvoltarii lor spirituale. La gradul II se primesc una sau doua initieri.

Gradul III de  Maestru Reiki – este destinat doar celor ce doresc sa isi dedice intrega viata practicarii si predarii acestei arte minunate a vindecarii. Nivelul de maestru nu este conferit ca si un nivel aditional de pregatire in Reiki. El reprezinta increderea sacra care este oferita doar acelora care se simt chemati sa isi dedice intreaga fiinta Reiki. Acest ideal a fost pastrat cu credinta de catre toti succesorii spirituali ai dr. Mikao Usui. In mod traditional nivelul de Maestru Reiki se obtine in urma unei perioade de ucenicie ce dureaza minim intre 2-4 ani.

Gradul IV de Mare Maestru Reiki – este un nivel prea putin vehiculat si cunoscut  si chiar discutat in comunitatea Reiki. El este diisponibil doar celor care li se confera autoritatea de a preda  sistemul integral al doamnei Takata asa cum i-a fost transmis de catre sensei Hayashi.  Implica pregatirea, initierea, transmisia invataturilor si simbolurille ultimului nivel din Reiki Traditional . Nivelul obtinut este cel de Pastrator al Liniei de initiere adica cel ce a fost pregatit si imputernicit sa transmita mai departe intregul sistem de Reiki Traditional, toate nivelele de practicieni ale acestuia ( nivelul I, II si III de practicieni ) dar si Maestrii ( Maestrii pentru primul nivel, maestrii pentru al doilea nivel, Maestrii pentru al treilea nivel, Maestrii pentru ultimul nivel si Pastratori ai Liniei de initiere ) ,manualele transmise pe linie, dar si orice alta informatie obtinuta personal, direct si transmisa oral in cadrul propriei sale pregatiri. Pastratorii de linie pot pregati la randul lor alti Pastratori ai Liniei alesi dintre Maestrii de Reiki ( respectiv Gradul III ) nefiind limitati de timp  ( ore, zile, saptamani , luni sau ani ) pentru a conferi acest nivel al pregaririi . Pastratorii liniei se aleg dintre cei ce au obtinut toate cele sapte initieri obligatorii ale sistemului, invataturile, transmisiile de lumina, binecuvantarile , initierile si simbolurile intregului sistem Reiki ale tuturor celor patru nivele  ).
Nu toti cei care au primit initierea ca si Maestri Reiki pe linia traditionala trebuie , in mod obligatoriu sa primeasca initierea , invataturile, trannsmisia si titlul de Pastrator al liniei de initiere.
Un exemplu cunoscut al liniei traditionale este maestra Fran Brown care stim cu certitutine ca a primit acest nivel, pe care l-a pastrat secret de-a lungul vietii sale si l-a transmis, la fel ca si doamna Takata, doar catorva dintre elevii sai ( printre care si maestra Mary Goslen )

d. APLICAREA PRINCIPIILOR REIKI

Viata tuturor Maestrilor Reiki pe linia traditionala este indrumata respectand in totalitate cele cinci principii spirituale. Toti maestrii pregatiti de doamna Takata desi nu au pus un accent deosebit pe acest aspect in cursurile sau seminariile pe care le predau, traiesc si transmit intr-un mod extrem de viu si sugestiv aceste principii. Pentru ca in Reiki Traditional , principiile spirituale ale acestuia reprezinta primul pas in a fi cu adevarat Maestru .

e. SIMBOLURILE

In Reiki Traditional simbolurile nu au fost modificate in nici un fel. Simbolurile Reiki ale liniei traditionale nu au fost aratate celor ce nu erau initiati in nivelul II si nu au fost niciodata publicate in vreo carte de Reiki aparuta pana in prezent. Linia traditionala, careia ii apartin si eu, are un respect deosebit fata de cerintele foarte stricte ale doamnei Takata privitoare la simboluri si le respecta intocmai.

De foarte multe ori am auzit si citit ca “doamna Takata a oferit simboluri diferite Maestrilor instruiti de dansa” . Astazi se stie si  este dovedit ca o parte dintre Maestrii Reiki instruiti de doamna Takata au primit  simbolurile, numele acestora pe foi de hartie scrise personal chiar de mana doamnei Takata. Aceste simboluri au fost si ele transmise mai departe, celor ce devin Maestri Reiki Traditional, exact in aceeasi maniera in care au fost primite.

Imi amintesc ce spunea doamna Mary McFadyen despre aparitia  simbolurilor Reiki modificate : “Am vazut simboluri in diverse carti aparute despre Reiki care erau desenate invers, erau cu susul in jos. De fapt primul simbol era desenat inversat iar simbolul normal era predat ca si un simbol aditional. Deci, ce se intampla?”

f. METODE NOI

Reiki traditional difera de Reiki modern prin faptul ca nu amesteca variate metode, simboluri, tehnici provenite din diferite culturi decat cea japoneza. In Reiki Traditional nu se folosesc diverse tehnici sau metode ce implica cristalele, orbita microcosmica, sintonia de vindecare, chirurgia energetica, chirurgia psihica, chakrele, meditatia sau diferite fiinte spirituale (ingeri, indrumatori spirituali). Aceste metode amintite mai sus,  au aparut in Reiki modern dupa 1980, fiind introduse  de catre Diane Stein si ulterior William Rand in sistemul Usui Tibetan Reiki.

De altfel in Reiki Traditional exista o cerinta de baza aplicata de toti Maestrii acestei linii si anume de a nu modifica sub nici un motiv energia sistemului , astfel incat frecventa pura a acestuia sa fie intotdeauna aceeasi cu cea a primit doamna Takata de la sensei Hayashi iar acesta de la fondatorul sistemului, sensei Usui.

Doamna Mary McFadyen spunea urmatoarele despre aparitia acestor metode noi in Reiki : ” Oamenii cred ca pot face modificari in Reiki si este OK…insa parerea mea personala este ca nu este OK . Eu am incercat sa raman intotdeauna la ceea ce preda doamna Takata ”

Si cu mare blandete, gentilete dar si responsabilitate oferea un sfat tuturor studentilor si Maestrilor pe care i-a initiat  : “Put a little Reiki in everything but do not add anything to  Reiki”.

g. INITIEREA REIKI

Ceremonia de Initierea Reiki este actul prin care studentului i se confera abilitatea de a vindeca. Ceremonia de initiere este un proces specific, neschimbat de-a lungul timpului si transmis intr-un mod precis celor ce acced la nivelul maestrilor de Reiki Traditional. Initierea cuprinde gesturi, miscari si utilizarea unor secvente de simboluri care trebuie folosite intr-un anumit mod.

Deseori initierea Reiki poate fi comparata cu o reactie chimica in care trebuie sa stii exact ce substante intervin, in ce cantitate, in ce ordine si ce conditii de temperatura, presiune ai de respectat pentru ca reactia respectiva sa se produca. Initierea Reiki trebuie efectuata in anumite conditii, intr-un anumit mod.

In momentul in care unul sau mai multi din pasii initierii este schimbat total sau doar modificat  frecventa energetica ce va fi transmisa elevului va fi si ea diferita iar energia nu va mai fi exact aceeasi energie pe care a primit-o doamna Takata si a transmis-o mai departe Maestrilor sai de Reiki. Prin urmare nici rezultatele obtinute in cadrul terapiei nu vor fi aceleasi.

Fiind maestru Reiki in peste 25 de linii Reiki din 1997 am avut ocazia sa primesc numeroase initieri nu numai Reiki dar si de alta natura spirituala, de la diferiti Maestrii din lume.

Incepand cu anul 2007 am calatorit peste tot in lume participand la cursuri de Reiki Traditional, avand parte de diferite seminarii de pregatire publice dar si de intalniri private pentru a absoarbe intreaga invatatura liniei originale a doamnei Takata disponibila prin Maestrii sai sau elevi ai maestroilor initiati direct de doamna Takata, care la randul lor au devenit si ei Maestrii .

Astfel am ajuns sa fiu initiat, pregatiti si imputernicit a oferi procedurile de initiere pe diverse linii traditionale de Reiki Traditional insa cea mai aparte, mai completa, complexa si documentata am regasit-o pe linia maestrei Fran Brown de catre sensei Mary Goslen.

Atunci cand am invatat initierea Reiki asa cum a predat-o doamna Takata lui Fran Brown am realizat brusc ca nu semana cu absolut nici o alta initiere din vreun alt sistem Reiki. Era atat de deosebita incat nu avea nici macar un pas comun cu ceea ce numim initieri sau acordaje Reiki in diferite alte sisteme. Initierea in Reiki Traditional este atat de surprinzatoare, deosebita, si puternica  in acelasi timp deoarece pasii acesteia nu se regasesc nicaieri , in nici un alt sistem de  Reiki sau traditie spirituala . Ea are capacitatea si forta spirituala de a schimba vieti si transforma destine !

Iata ca la finalul acestui scurt articol aveti suficiente elemente prin care sa deosebiti  ceea ce este Reiki Traditional, adica acel Reiki  care a venit din Japonia prin doamna Takata,  si alte sisteme moderne ce au in componenta doar numele de Reiki.

dr. Aurelian Curin
Maestru al Ceremoniilor de Initiere
Pastrator al liniei de initiere in
Sistemul Usui Shiki Ryoho


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...