Reiju.org

Workshop Rugaciunea in tacere

by on May.24, 2021, under Cursuri

 

 

Prima sursa in care se regaseste rugaciunea tainica a linistii se afla in predica lui Isus de pe munte :”Cand te rogi, intra in odaita ta, inchide usa si roaga-te Tatalui Tau, care este in ascuns; si Tatal Tau care vede in ascuns iti va rasplati “(Matei 6:6)

Aceasta rugaciune tainica a linistii a aparut la primii mistici crestini denumiti Parintii Desertului ce erau pustnici traitori in Dumnezeu ce vietuiau in Egipt, Siria si Palestina. Prima mentiune istorica scrisa asupra acestora se regaseste la sfantul Cassian care , dupa o indelungata calatorie, de peste 20 de ani prin Egipt, a invatat o meditatie aparte de la avva Isac. Reintors in Franta la Marsilia, sfantul Cassian infiinteaza cateva asezari monastice , unde practica rugaciunea linistii este transmisa nealterata .

Incepand din secolul IV e.n mistica crestina timpurie este inlocuita incet , incet de catre invatatura teoretica crestina  astfel ca practica si trairea rugaciunii linistii se pierde in uitare.

Zeca secole mai tarziu scrierile sfintei Teresa de Avila, maestrului Eckhart, si sfantului Ioan al Crucii reinvie aceasta metoda a unirii omului cu Divinitatea readucand-o in prim plan in traditia crestina.

O lucrare a unui mistic crestin ” Norul Necunoscutului ” readuce in atentie rugaciunea in tacere stabilind astfel  fundatia acestei practici

In cartea citata mai sus preotul necunoscut scria ”  Aceasta este ceea ce trebuie sa faceti  ridicati-va inima inaintea Domnului,cu o blanda miscare a Iubirii dorindu-l pe El de dragul Sau si nu pentru darurile Sale. Centrati-va intreaga atentia si dorinta pe care o aveti pe El si lasati-o sa fie singura preocupare a mintii si inimii voastre”

Rugaciunea mistica a linistii este o metoda in care experimentam , in tacere, in mod direct, fara intermediar, prezenta lui Dumnezeu.

Este o comuniune in cel care se roaga tainic si Dumnezeu…dincolo de concepte, dincolo de cuvinte, dincolo de constinta.

Rugaciunea se desfasoara in tacere, fara cuvinte, integrand omniprezenta divina in noi insine. Desi fara cuvinte aceasta practica se fundamenteaza pe prezenta Cuvantului lui Dumnezeu (logos).

Importanta Cuvantului divin este subliniata de catre apostolul Ioan   ” La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu. Dumnezeu era Cuvantul  ” Ioan 1:1 dar si  ”  Cuvantul a devenit trup si s-a salasluit intre noi, plin de har si de adevar ” Ioan 1:14

Rugaciunea tainica ne pregateste sa primim darul contemplarii, in care experimentam prezenta lui Dumnezeu, mai aproape decat respiratia, mai aproape decat gandul, mai aproape decat insasi constiinta.

Ea nu inlocuieste alte rugaciuni ci adauga profunzime tuturor celorlalte forme facilitand trecerea dintr-o forma activa a sa intr-o metoda de tihna in Dumnezeu.

Un cunoscut scriitor catolic spunea  ” Cel mai profund nivel al comunicarii nu este comunicarea ci comuniunea. Este dincolo de cuvinte, dincolo de vorbire, dincolo de concept”

In acest seminar practic de o zi vom aborda urmatoarele notiuni teoretice si practice :

 • Originile rugaciunii mistice crestine
 • Sursele ce au contribuit  la dezvoltarea rugaciunii tainice
 • Cele cinci practici ale parintilor pustnici
 • Ce este rugaciunea ?
 • Scrieri biblice ce fac referire la rugaciunea tacuta
 • Beneficiile rugaciunii tainice
 • Componentele  rugaciunii in tacere
 • Cum putem amplifica rugaciunea de 10 ori
 • Cum putem amplifica rugaciunea de 100 ori
 • Sfaturi generale privind efectuarea rugaciunii tacute
 • Pasii rugaciunii in tacere
 • Cum practicam rugaciunea tainica
 • Primirea unei initieri spirituale specifice pentru practica Rugaciunii in tacere
 • Intrebari si raspunsuri

Pe parcursul intalnirii se vor defasura minim 2 sesiuni de cate 20 de minute dupa care veti putea lua aceasta rugaciune cu voi insiva, urmand sa o practicati zilnic atat cat veti dori. Insa daca aceasta practica o veti face minim o luna veti fii cu totul schimbati. Incercati si veti vedea !

Pentru cei ce doresc sa afle mai mult despre rugaciunea uitata de secole...si revenita in actualitate …. dar si pentru cei ce sunt interesati de traditia contemplativa crestina.

Cei ce participa la workshop vor avea posibilitatea sa participe lunar  la intalnirea de rugaciune in tacere pe care o vom avea impreuna.

 

 

 


Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...